Auguszta
-4 °C
2 °C

Zsidósága miatt rabolhatták el a kivégzett fiút

2006.02.21. 14:50
Antiszemita indítékot vélnek felfedezni a francia nyomozók a marokkói származású Ilan Halimi elrablása és kivégzése mögött. A 23 éves bolti eladót hetekig kínozták, elrablói abban bíztak, hogy ha családja nem is, a gazdag zsidó közösség kifizeti a váltságdíjat.

Elraboltak és több hétig tartó kínzás után kivégeztek egy zsidó fiatalembert Párizs egyik déli külvárosában. A hét feltételezett tettes ellen antiszemita bűncselekmény vádjával indítottak eljárást.

Vallási indíték

A marokkói származású Ilan Halimit január 21-én rabolta el egy héttagú külvárosi banda 450 ezer eurót követelve a fiatalember családjától. A megkínzott és haldokló férfira három héttel később Sainte-Genevieve-des Bois-ban, Párizs egyik déli külvárosának utcáján találták rá, miután pár nappal korábban az egyre kisebb összeget követelő emberrablókkal a tárgyalások megszakadtak.

A franciákból, észak-afrikai arabokból, fekete afrikaiakból és egy portugálból álló "barbárok bandája" korábban már több emberrablási kísérletet hajtott végre. Halimi meggyilkolása azért kezdett egyre nagyobb vihart kavarni a francia közéletében, mert a múlt héten a párizsi zsidó közösség képviselői többször kijelentették, hogy a 23 éves, eladóként dolgozó fiatalembert azért ölték meg, mert zsidó volt.

Pénzre hajtottak

Dominique de Villepin kormányfő hétfőn kérte a francia igazságszolgáltatást, hogy "derítsen fényt Halimi szörnyű meggyilkolásának indítékaira", és megerősítette, hogy a vizsgálóbíró súlyosbító körülményként eljárást rendelt el "vallási hovatartozás miatt elkövetett bűncselekmény" ügyében.

A Halimi halálra kínzásával vádolt bandavezér, a 25 éves Juszuf Fofana Elefántcsontpartra szökött, ahol családja él.

Pascal Clément igazságügyi miniszter szerint az emberrablók azt gondolták, hogy egy zsidó csak gazdag lehet, s remélték, hogy ha Halimi családja nem tud fizetni, majd a zsidó közösség összegyűjti a váltságdíjat. Párizs egyik legelegánsabb, VIII. kerületének rabbija korábban jelezte a rendőrségen, hogy tőle is követelik a váltságdíjat annak ellenére, hogy a meggyilkolt fiatalembert soha nem látta zsinagógájában.