Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Rockefeller is beleszólt az Astor-örökösök vitájába

2006.07.27. 13:11
Komoly pénzről lehet szó, ha a 104 éves nagymama, aki évi kétmillió dollárt keres, csak vazelinnel kenheti magát. Brooke Astort állítólag fia, - aki egyben törvényes gyámja és örököse-, hozza méltatlan helyzetbe. Az unoka többek között Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminisztert, és az egyik Rockefellert hívta segítségül apja ellen.

Amerikában kevés az igazi nemes, az ország története nem is erről szól. Nem véletlen, ha a bulvársajtó azonnal rácsap egy-egy előkelő família pereskedésére. Az nydailynews.com most az Astor család szennyesét teregeti.

A tét: 45 millió dollár


Brooke Astor
Brooke Astor egykor a New York-i társasági élet királynője volt, 104 éves korára viszont nyomorúságos helyzetbe taszította fia, aki egyben örököse is. Az idős asszonyt alighanem 45 millió dolláros vagyona hozta nehéz helyzetbe.

Az öreg a lap beszámolója szerint jelenleg szánalmas körülmények között tengeti napjait, mert fia, Anthony Marshall nemhogy nem törődik vele, hanem szándékosan sanyargatja a beteg asszonyt. Ezt azok a bírósági iratok tartalmazzák, amiket Marshall fia, Brooke Astor unokája, Philip Marshall adott be a bíróságnak.

Több mint kétmillió dollár a "gondozásért"

Astor fia, Anthony állítólag évi 2,3 millió dollárt utaltat magának azon a címen, hogy ápolja idős édesanyját, miközben megtagadja tőle a legelemibb dolgokat is. Nem szereltet például az ágyára korlátot, pedig a nagymama már többször leesett az ágyról. Állítólag nem rendel megfelelő gyógyszereket sem, inkább az internetről olcsóbban beszerezhető és gyengébb hatóanyagú orvosságokat hozatja neki. A fiú a vádak szerint korlátozza, hogy hányszor látogathatják meg a doktorok édesanyját, megvonja tőle a márkás kozmetikumokat, ami helyett vazelinnel kenheti be az arcát, az ápolónőknek pedig nem engedte meg, hogy új ruhákat vásároljanak Brooke Astornak 104. születésnapjára. Sőt, az ápolók állítólag még vészhelyzetben sem hívhatják a mentőket vagy bármilyen más orvosi segítséget, mielőtt Anthonyval konzultálnának.

A 104 éves Brooke Astor - aki még ma is évi kétmillió dolláros jövedelemmel rendelkezik, miután elhunyt férje, Vincent Astor vagyonkezelői alapítványától ennyi jár neki - súlyos memóriazavarokkal küzd, bőrrákja és szívproblémái vannak, gerince sincs rendben, és krónikus vérszegénységben is szenved. Az unoka periratai szerint a nagymama hálószobája olyan hideg, hogy télen a tévészobában kénytelen feküdni a díványon, ami "valószínűleg a kutyapisitől bűzlik". Mindez már csak azért is érdekes, mert aktív korában Brooke Astor mintegy 200 millió dollárt költött jótékonysági célokra - hangoztatja az unoka.

Mindezekre hivatkozva Philip Marshall kezdeményezte, hogy apját azonnal mozdítsák el a törvényes gyám státuszából, és adják át a gyámságot Annette de la Rentának és a világ egyik legnagyobb pénzintézetének, a JPMorgan Chase Banknak.

A 82 éves örökös: Iwo Jima után jött a CIA

A 104 éves nagymamával mit sem törődő fiú, a 82 éves Anthony színes személyiség: részt vett a második világháború egyik legvéresebb partraszállásában Iwo Jima szigetén, aztán a CIA felderítő tisztje volt, később diplomataként dolgozott, majd a Broadwayn producerként tevékenykedett feleségével, Charlene-nal. (Egyébként két Tony-díjat is kaptak színházi munkásságukért.) Anthyony egyébként nem nyilatkozik a saját fia által indított bírósági ügyről.

Kissinger és Rockefeller is az unoka mellé állt

Philip Marshallnak sikerült befolyásos támogatókat is szereznie apjával szemben: a bírósági beadványát olyanok pártolják, mint Henry Kissinger, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere, valamint a Chase Manhattan Bank korábbi vezérigazgatója, David Rockefeller és Annette de la Renta, aki ismert New York-i személyiség, maga is a leghíresebb milliomoscsaládok (Mannheimer, Engelhard) tagja, amúgy pedig Oscar de la Renta divattervező felesége.

Hogy amúgy érdemes-e David Rockefeller ápolási tanácsaira hagyatkozni, az erősen kétséges, mert ő javasolta például 1979-ben Jimmy Carter korábbi amerikai elnöknek, hogy kezeljék az USA-ban a perzsa sahot. Ez utóbb nem tűnt túl jó ötletnek, mert a gyógykezelés közben kitört az iráni iszlám forradalom, és hatalomra került Khomeini ajatollah. (David Rockefeller és Kissinger mostani közös fellépése nem véletlen: a korábbi amerikai külügyminiszter a Rockefeller család már elhunyt tagjának, Nelsonnak volt az egyik pártfogoltja, állítólag. Nelson Rockefeller David fivére, és az USA alelnöke volt.)

A per augusztus nyolcadikán kezdődik, és a bulvársajtó már előre örül, hogy bepillanthat a New York-i elitcsaládok életébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!