József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kéménytűz okozta az asuncióni áruháztüzet

2004.08.11. 07:00
A tető szigetelőanyagát is elérte a hústermékek sütésekor keletkezett hő a paraguayi kereskedelmi központban, ahol augusztus elején négyszáz ember lelte halálát. A kompresszorok és aeroszolok robbanása miatt sokan terrortámadásnak hitték a tragédiát.
Az éttermi hússütések révén a kéménycsőben felgyülemlett zsiradék okozta a négyszáz halálos áldozatot követelő tüzet az asuncióni kereskedelmi központban, közölték kedden a paraguayi hatóságok. "A hústermékek sütésekor keletkezett hő miatt, a zsír és a korom égésekor felszabaduló magas hőmérséklet és forró gázok szétvetették a kéménycső heggesztéseit, így a hő elérte a tető szigetelőanyagát" - áll az ügyészség előzetes jelentésében.

A repedéseken át a gipsz álmennyezetbe kerülő oxigén elősegítette a lángok rendkívül gyors terjedését az egész épületben, állapította meg a jelentés. A tűz nem egészen félóra alatt lángba borította az egész üzletközpontot, majd a elérte a parkolót is. Itt húsz kocsi lett a lángok martaléka, több közöttük felrobbant.

A tűzben kompresszorok és aeroszolok is felrobbantak, ablakgerendák zuhantak le, amit szemtanúk robbanószerek detonációjának véltek. A jelentés szerint súlyosbította a katasztrófát, hogy a biztonsági őrök lezárták az épület kijáratait, nehogy a vásárlók fizetés nélkül távozzanak.

A tíz napja történt szerencsétlenségnek négyszáz halálos áldozata és négyszáz sebesültje volt. Mintegy száz sérültet kedden még kórházban ápoltak.