Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tizenöt halott a belgiumi gázrobbanásban

2004.07.30. 14:02
Halálos áldozatokat követelő gázrobbanás történt Belgiumban. Az áldozatokról beszámoló sajtójelentéseket megerősítve a hatóságok legalább tíz halottról beszélnek. A Brüsszeltől harminc kilométerre történt tragédia helyszínén megkezdődtek a mentési munkálatok.
Tizenöten meghalltak, hatvanan - köztük a mentésen dolgozó rendőrök és tűzoltók - megsebesültek egy belgiumi gázrobbanásban. A balesetet az okozhatta, hogy a Brüsszeltől harminc kilométerre délre fekvő ipari telepen földmunkákat végeztek, és a munkások véletlenül átfúrtak egy hat méterrel a föld alatt húzódó gázvezetéket. A szivárgó gáz berobbant, az ipartelepen a robbanás óta tűzvész pusztít, két közeli gyárépület is kigyulladt - jelentette az AP.

Tekintse meg képeinket!
A belga hivatalos szervek nem kívánták megerősíteni az áldozatok számáról szóló sajtóértesüléseket. "Teljesen biztosak szeretnénk lenni az adatokban, mielőtt bármit is közölnénk" - nyilatkozta Els Kleemput, a belga rendőrség szóvivője. Az iparzóna rendőrkapitánya korábban a Chaine Info francia hírtelevíziónak nyilatkozva "legalább tíz halottat" említett.

A robbanás halálos áldozatairól elsőként a helyi VTR rádióadó számolt be, megerősítés nélkül.

A szerencsétlenség helyszínén több méter magasra csapnak a lángok és vastag füstfelhő borítja a környéket. A hatóságok biztonsági kordont állítottak fel. Tournai város igazságügyi szervei életbe léptették az ilyen eseteknél szokásos "katasztrófatervet". A rendőrség a mentési munkálatok idejére lezárta az ipari park mellett elvezető főutat.

A károk elhárítására a szomszédos Franciaország tíz, speciálisan felszerelt mentőautót küldött.

A környék lakosait felszólították, hogy maradjanak otthonaikban zárt ablakok mögött, de egyelőre nem rendeltek el evakuációt, és nem találtak nyomát mérgező gázok szivárgásának sem. Az ipari körzet rendőrkapitánya riadóztatta a polgári védelmi alakulatokat - jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!