Valér
2 °C
8 °C

Leállították a román atomerőművet

2005.11.17. 15:13
Az egyetlen román atomerőmű vezérigazgatója szerint a csütörtök hajnali incidens annyira jelentéktelen, hogy nem is sorolható be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által megállapított nukleáris események nemzetközi skálájába.

Váratlanul leállították az egyetlen román atomerőművet csütörtökre virradóan - derült ki csütörtök délután a Rompres és a Mediafax egybehangzó jelentéséből. A két román hírügynökség a cernavodai atomerőmű vezérigazgatójának sajtóközleménye alapján közölte, hogy hajnali egy órakor az erőmű turbinájának elektrohidraulikus rendszerében levő egyik elektronikus berendezés hamis jelzése miatt automatikusan leállt a reaktor működése. A hamis jelzést az egyik elektronikus kártya adta le.

A műszaki esemény után azonnal leállították az atomreaktort, és csütörtök délre nulla szinten stabilizálták az egyetlen áramfejlesztő egységgel működő erőművet - közölte Teodor Chirica vezérigazgató. A cernavodai szakemberek szerint az erőmű újraindítását követő körülbelül 24 órán belül névleges kapacitásán működhet. Ez azt jelenti, hogy a nukleáris üzemű áramgenerátort már pénteken ismét rákapcsolhatják az országos energetikai rendszerre - közölte a vezérigazgató, aki szerint az incidens annyira jelentéktelen, hogy nem is sorolható be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által megállapított nukleáris események nemzetközi skálájába.

Az illetékes román országos energetikai vállalat a cernavodai erőmű leállása idejére üzembe helyezte a brailai és borzesti hőerőművek készenléti kapacitásait, hogy pótolhassák az áramtermelésben keletkezett kiesést.