Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tisztulásra vágyott az önégető pár

2002.01.29. 13:59
A "Mennyei Atya parancsszavára" meggyújtotta magát két ember, egy férfi és egy nő Diósjenőn. A súlyosan megégett nő elmondta, hogy az önégetést azért hajtották végre, mert csak így tisztulhatnak meg.
Felgyújtotta magát egy férfi és egy nő a Nógrád megyei Diósjenőn kedden - az asszony szerint a "Mennyei Atya parancsára tűz által" kellett megtisztulniuk.

Lackovszki Győző diósjenői háziorvos az MTI érdeklődésére elmondta: a falu egyik félreeső részéről jelezték az emberek, hogy a szabad ég alatt nagy tűz ég, s két embert látni a lángok szélén, illetve a tűzben.

Csak a tűzben tisztulhattak meg

Szerencsére a rendelő előtt állt egy mentő, így három perc alatt a helyszínen volt a segítség. Mint kiderült, egy 49 éves nő és egy ugyanilyen korú mozgássérült, tolókocsihoz kötött férfi rakta a tüzet. Mire a mentő kiért, a férfi már nem tudott beszélni, az asszony azonban elmondta, hogy a Mennyei Atya parancsolta, hogy meg kell tisztulniuk, s ez semmi más módon nem lehetséges, csakis tűzben.

Máglya ruhából

Ezért kihordtak egy csomó ruhafélét a szabad ég alá, valóságos máglyát raktak belőlük és meggyújtották. Hogy a tolókocsis férfi hogyan került a lángokba, egyelőre nem tudni, feltehetően azonban betolhatták a tűzbe.

Eltervezték a megtisztulást

A háziorvos még annyit tudott meg a helyszínen a közelben lakóktól, hogy a két embernek már az előző napokban is megtisztulással kapcsolatos megnyilatkozásaik voltak.

Kórházba kerültek

A férfin látszottak súlyosabb égési sérülések, őt helikopterrel szállították a budapesti Szent István Kórházba. Az asszony testén mély másodfokú égési sérülések voltak, ezeket előbb a váci Jávorszky Ödön Kórházban látták el, majd innen, mint Osgyán Henrik, a sürgősségi osztály ügyeletes orvosa az MTI-t tájékoztatta őt is Budapestre szállították.