Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Autótolvaj-bandát számoltak fel Vas megyében

2004.07.07. 21:29
Ötvenfős, autólopásokkal és orgazdasággal foglalkozó bandát számoltak fel a Vas megyei nyomozók.
A társaság tagjai közül 18 ember jelenleg is előzetes letartóztatásban van, másik három gyanúsított más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztését tölti, egy fővel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Feltűnően költekeztek

A nyomozás eddigi adatai szerint a banda bűnlajstromát legalább 130 autó ellopása terheli, ám még vizsgálják a banda kapcsolatát húsz másik hasonló kocsilopással is. Minden jel arra mutat, hogy a vasi nyomozóknak olyan bűnszervezetet sikerült felderíteniük, amely gépkocsik üzletszerű ellopására, szétszerelésére és az alkatrészek értékesítésére szakosodott.

A Vas megyei főkapitányságon január végén, jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt rendeltek el nyomozást egy szombathelyi férfi ellen. Az ügy előzménye az volt, hogy a nyomozók még az ősszel felfigyeltek egy csapat fiatalra, akik feltűnően költekeztek, és márkás autókat használtak, holott többüknek legális munkája sem volt. Így derült ki, hogy a fiatalok Budapesten ellopott és szétbontott autókat szállítottak Szombathelyre, ahol értékesítették azokat. A nyomozás megindítását követően a rendőrség több helyszínen tartott házkutatásokat, így az elkövetők közül is jó néhányat sikerült elfogni.

Munkamegosztás

A budapesti és szombathelyi házkutatások alkalmával mintegy három teherautónyi bontott alkatrész és átépített gépkocsi került elő, amelyeket a hatóság lefoglalt. Mint kiderült, a munkamegosztáson alapuló szervezetben más-más személy végezte az elkötni kívánt autók felkutatását, azok tényleges ellopását, elszállítását, szétbontását és az alkatrészek értékesítését. A hasznavehetetlen alkatrészeket feldarabolták és fémhulladékként értékesítették, több esetben ugyanakkor korábbi tulajdonosának adták el a lopott autót, általában milliós nagyságrendű összegekért.

A gyanúsítottaktól a nyomozók a házkutatások során több, speciálisan autófeltöréshez készült szerszámot, valamint az autók fedélzeti számítógépének hatástalanítására szolgáló informatikai eszközt is lefoglaltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!