Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztria: legalább 250 millió euró a kár

2002.08.19. 20:37
A most levonult árvíz a legsúlyosabb katasztrófa, amely Ausztriát a második világháború óta sújtotta - hangzott el Bécsben a kormány hétfői ülésén, ahol a segélyekkel és helyreállítással kapcsolatban eltervezett intézkedések törvényi hátterét vitatták meg. A Dunát hétfőn Passautól Linzig hajózhatóvá nyilvánították.
Az új törvény lényege, hogy az egyelőre egymilliárd euróra tervezett segélycsomag összeállításához megfelelően - részben csak meghatározott időre - módosít számos jogszabályt, így többek között az adótörvényt.

Tízezer ház károsodott

Egyedül az infrastruktúrában becslések szerint 250 millió euró értékű kár keletkezett, s a helyrehozhatatlanul károsodott házak számát mintegy tízezerre teszik. Csak Alsó-Ausztriában várhatóan mintegy 11 ezer tonna különféle hulladékot - köztük nagy méretű tárgyakat - kell eltakarítani. A biztosítók hétfőn arra számítottak, hogy mintegy 200 millió eurót fizetnek majd az árvíz okozta károk megtérítésére. Ez az összeg igen magasnak számít, mivel Ausztriában a lakás- és egyéb biztosításoknak automatikusan nem része az árvízbiztosítás.

Miközben a legtöbb helyen már a hétvége óta javában folyik a takarítás, Tulln közelében, ahol a forrásától kezdve megáradt Kamp folyó a Dunába ömlik, még mindig víz alatt állt hétfőn Grafenwörth település nagy része. Bécsben a Duna vízszintjének csökkenésével párhuzamosan emelkedésnek indult a talajvíz szintje, így nem kizárt, hogy jó néhány pince még beázik. A Dunát Passau és Linz között kedden hajózhatónak nyilvánították, s arra számítanak, hogy keddre lejjebb, egészen Bécsig is hajózhatóvá válik.