Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálos fegyvernek minősítik a ceruzalézert Ausztráliában

2008.04.21. 09:41
Egy új törvénytervezet értelmében csak engedéllyel lehet majd használni Ausztrália legnépesebb államában a ceruzalézereknek is nevezett lézerpointereket, az utóbbi időben történt repülőgépek elleni "támadások" miatt - jelentette be hétfőn Új-Dél-Wales kormányfője. A tervezet szerint már a leggyengébb erősségű lézerpointer engedély nélküli tartásáért is két év börtönbüntetést szabhatnak majd ki.

Új-Dél-Wales miniszterelnöke, Morris Iemma szerint a törvény célja, hogy megakadályozzon egy lehetséges tömeggyilkosságot. A kormányfő leszögezte: mindenki vésse jól az eszébe, hogy ezek halálos fegyverek.

A törvénytervezetet azután készítették elő, hogy a hatóságok szerint több "támadást" is végrehajtottak le-, illetve felszálló repülőgépek ellen lézersugarakkal. A polgári repülésbiztonsági hatóság szóvivője állítása szerint hetente legalább öt alkalommal irányítanak lézersugarat a repülőgépek pilótafülkéire, és több pilóta is azt állította: ideiglenesen megvakultak az erős fénytől.

Az ausztrál szövetségi kormány korábban már megtiltotta néhány lézerpointer importját, miután hat járat is kénytelen volt megváltoztatni menetrend szerinti repülési útvonalát a hatóságok által koordináltnak nevezett támadások miatt.

A törvénytervezet szövege szerint a hatóságok a nagy erősségű lézereket tiltott fegyvernek minősítené. Engedély nélküli tartásukért 14 éves börtönbüntetést is kiszabhatnának.

Az általában iskolai előadásokon, és prezentációkon használt kis erejű lézerpointerek használatát szintén engedélyeztetéshez kötnék, és ha valakit közterületen elkapnak egy illegális tartott darabbal, azért akár két éves börtönbüntetésre és ötezer ausztrál dolláros, azaz mintegy 750 ezer forintnak megfelelő pénzbírságra is ítélhetik.

Itthon 700 forintért lehet ceruzalézert beszerezni 3 tartalék elemmel

A terv szerint főleg tanárok, egyetemi kutatók és néhány, az építőiparban dolgozó szakember kaphat majd engedélyt a gyenge ceruzalézerek használatára.

A lézerpointerek erősség változó. Az első két osztályba sorolt ceruzalézerek erőssége egy és öt milliwatt között változik, és ezek gyakorlatilag nem okozhatnak szemkárosodást - mondta el a Queensland Egyetem egyik lézerekkel foglalkozó professzora.

Szakemberek szerint a gépek elleni támadásokat valószínűleg nagy erősségű, módosított lézerpointerekkel hajtották végre, amelyek árusítását egyébként már korábban betiltották az országban.