Ágnes
-5 °C
2 °C

Új büntetések az ausztrál gyújtogatóknak

2002.01.06. 21:03
Eddig huszonnégy embert vettek őrizetbe szándékos gyújtogatás gyanújával - közülük tizenöt 9 és 16 év közötti gyermek. Az új büntetések értelmében, ha bűnösnek bizonyulnak, kötelezik őket arra, hogy felkeressék a kórházakat és a saját szemükkel lássák: milyen szörnyű sérüléseket szenvedtek el a bozóttüzek áldozatai.
Új Dél-Wales miniszterelnöke, Bob Carr szerint az a kötelezettség, hogy a bűnös gyújtogatóknak el kell beszélgetniük az áldozatokkal és a kórházi orvosokkal, olyan traumatikus élmény lesz számukra, amely viselkedésük megváltoztatására kényszeríti majd őket. A miniszterelnök szerint könnyű lenne a gyerekeket csupán rács mögé zárni, ám a cél az, hogy megváltoztassák viselkedésüket.

Az időjárás nem kedvez az oltásnak
Az ausztrál meteorológusok most arra figyelmeztetnek, hogy a hét végén csak átmenetileg csökken a hőmérséklet, de aztán visszatér Délkelet-Ausztráliában a 35 fokos kánikula és a szél erőssége eléri ismét a 70 kilométer per órát. Szakértők szerint a mostani időjárási viszonyok egyedülállóak: 1994-ben az akkori bozóttüzek kitörésének kilencedik napján legalább néhány körzetben eleredt az eső, most viszont 13 napja egy csepp sem esett.
Lakókörzeteket fenyegetnek a lángok

A tovább tomboló tűzvészek eközben még mindig több ezer otthont fenyegetnek. A lángok eddig több mint félmillió hektárnyi bozótost pusztítottak el az állam területén és a tüzek pusztító csapást mértek az ország őshonos állataira, egyedülálló állatvilágára is - jelentette a BBC.

Az ország történetében a mostani bozóttüzek a legsúlyosabbak - mondta Új Dél-Wales kormányának egyik minisztere, utalva arra, hogy immár tizenharmadik napja tombol több mint nyolcvan, hatalmas tűzfészek a tartományban. Az enyhébb időjárás a hét végén kedvezett az ausztrál tűzoltóknak, akik igyekeztek ellenőrzésük alá vonni két hatalmas tűzfészket, mely Délkelet-Ausztráliában egyre jobban megközelíti a lakókörzeteket.

A lakosok félnek elhagyni házaikat

Szombaton, ahogy beköszöntött a kissé hűvösebb időjárás, az erőfeszítéseket Sydey-től nyugatra, a Blue Mountains körzetére, illetve a várostól 200 kilométerre délre fekvő Bendalong üdülővárosra koncenrálták. A tűzoltók bulldózerekkel igyekeztek széles, megtisztított szakaszokat kialakítani, hogy ezekkel a "tűzfalakkal" akadályozzák meg a fürdőhely üdülőépületeinek kigyulladását.

Elkeseredett küzdelem folyik a hegyvidéken is, ahol egy harminc kilométer hosszú lángfal több várost is megközelített. Igen sok lakos azonban megtagadta azt, hogy elhagyja otthonát és locsolótömlőkkel áztatja házának tetejét, abban a reményben, hogy azt így elkerülik majd a lángok.

Sokezer állat pusztult el eddig

A bozóttüzek 1994-ben 56 millió dolláros kárt okoztak Ausztráliában, ám a mostaniak, melyek karácsony előtt keletkeztek, eddig már több mint 170 épületet emésztettek el és 70 millió dolláros kárt jelentenek. A tüzek következtében a légkörbe jutó hamut és pernyét a 2200 kilométerre fekvő Új Zélandon is észlelték már.

A közvetlen anyagi kár mellett azonban ott az a felmérhetetlen természeti kár is, amelyet Ausztrália élővilága szenvedett. A tűzvész a koalákat érinti a legsúlyosabban, hiszen természetes lakóhelyük Sydney környékén most üszök- és hamutengerré vált. A lángok megtizedelték a legfontosabb táplálékot nyújtó eukaliptusz-erdőket, ezért a koalákra éhínség leselkedik. Az 1994-es tűzvész idején a Sydneytől délre fekvő Royal National Parkból 100 állatfajta pusztult ki és sokan attól artanak, hogy mindez most is megismétlődhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!