Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új büntetések az ausztrál gyújtogatóknak

2002.01.06. 21:03
Eddig huszonnégy embert vettek őrizetbe szándékos gyújtogatás gyanújával - közülük tizenöt 9 és 16 év közötti gyermek. Az új büntetések értelmében, ha bűnösnek bizonyulnak, kötelezik őket arra, hogy felkeressék a kórházakat és a saját szemükkel lássák: milyen szörnyű sérüléseket szenvedtek el a bozóttüzek áldozatai.
Új Dél-Wales miniszterelnöke, Bob Carr szerint az a kötelezettség, hogy a bűnös gyújtogatóknak el kell beszélgetniük az áldozatokkal és a kórházi orvosokkal, olyan traumatikus élmény lesz számukra, amely viselkedésük megváltoztatására kényszeríti majd őket. A miniszterelnök szerint könnyű lenne a gyerekeket csupán rács mögé zárni, ám a cél az, hogy megváltoztassák viselkedésüket.

Az időjárás nem kedvez az oltásnak
Az ausztrál meteorológusok most arra figyelmeztetnek, hogy a hét végén csak átmenetileg csökken a hőmérséklet, de aztán visszatér Délkelet-Ausztráliában a 35 fokos kánikula és a szél erőssége eléri ismét a 70 kilométer per órát. Szakértők szerint a mostani időjárási viszonyok egyedülállóak: 1994-ben az akkori bozóttüzek kitörésének kilencedik napján legalább néhány körzetben eleredt az eső, most viszont 13 napja egy csepp sem esett.
Lakókörzeteket fenyegetnek a lángok

A tovább tomboló tűzvészek eközben még mindig több ezer otthont fenyegetnek. A lángok eddig több mint félmillió hektárnyi bozótost pusztítottak el az állam területén és a tüzek pusztító csapást mértek az ország őshonos állataira, egyedülálló állatvilágára is - jelentette a BBC.

Az ország történetében a mostani bozóttüzek a legsúlyosabbak - mondta Új Dél-Wales kormányának egyik minisztere, utalva arra, hogy immár tizenharmadik napja tombol több mint nyolcvan, hatalmas tűzfészek a tartományban. Az enyhébb időjárás a hét végén kedvezett az ausztrál tűzoltóknak, akik igyekeztek ellenőrzésük alá vonni két hatalmas tűzfészket, mely Délkelet-Ausztráliában egyre jobban megközelíti a lakókörzeteket.

A lakosok félnek elhagyni házaikat

Szombaton, ahogy beköszöntött a kissé hűvösebb időjárás, az erőfeszítéseket Sydey-től nyugatra, a Blue Mountains körzetére, illetve a várostól 200 kilométerre délre fekvő Bendalong üdülővárosra koncenrálták. A tűzoltók bulldózerekkel igyekeztek széles, megtisztított szakaszokat kialakítani, hogy ezekkel a "tűzfalakkal" akadályozzák meg a fürdőhely üdülőépületeinek kigyulladását.

Elkeseredett küzdelem folyik a hegyvidéken is, ahol egy harminc kilométer hosszú lángfal több várost is megközelített. Igen sok lakos azonban megtagadta azt, hogy elhagyja otthonát és locsolótömlőkkel áztatja házának tetejét, abban a reményben, hogy azt így elkerülik majd a lángok.

Sokezer állat pusztult el eddig

A bozóttüzek 1994-ben 56 millió dolláros kárt okoztak Ausztráliában, ám a mostaniak, melyek karácsony előtt keletkeztek, eddig már több mint 170 épületet emésztettek el és 70 millió dolláros kárt jelentenek. A tüzek következtében a légkörbe jutó hamut és pernyét a 2200 kilométerre fekvő Új Zélandon is észlelték már.

A közvetlen anyagi kár mellett azonban ott az a felmérhetetlen természeti kár is, amelyet Ausztrália élővilága szenvedett. A tűzvész a koalákat érinti a legsúlyosabban, hiszen természetes lakóhelyük Sydney környékén most üszök- és hamutengerré vált. A lángok megtizedelték a legfontosabb táplálékot nyújtó eukaliptusz-erdőket, ezért a koalákra éhínség leselkedik. Az 1994-es tűzvész idején a Sydneytől délre fekvő Royal National Parkból 100 állatfajta pusztult ki és sokan attól artanak, hogy mindez most is megismétlődhet.