Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Négy magyar kamionos halt meg a vonatbalesetben

2002.02.27. 15:09
Négy magyar kamionos vesztette életét a Baden mellett kedden történt vonatbalesetben - közölte Hargitai József bécsi magyar főkonzul, miután befejeződött az áldozatok azonosítása. Megkerült további két magyar, akiket a nagykövetség délelőtt még eltűntként tartott nyilván: mindketten bécsi kórházakban vannak, s állapotukról csak annyit tudni egyelőre, hogy súlyos, akárcsak azé a két magyar kamionosé, akiket helikopteren már kedden bécsi kórházakba szállítottak.
A bécsújhelyi kórházba szállított kilenc magyar közül kettőt már kedden elengedtek, hatan még a kórházban vannak, de sérüléseik könnyűek és az orvosok 2-3 nap múlva szándékoznak elengedni őket, egy férfi kedd esti műtétje után szerdán még mesterséges kómában volt, de az orvos úgy nyilatkozott, hogy állapota nem súlyos, s hamarosan már felébresztik.

Fékhiba okozta a balesetet

Fékhiba okozta a keddi, Baden mellettivasúti balesetet, amelyben hat ember meghalt és 14 megsérült- jelentette be Mathias Reichhold osztrák közlekedési miniszter szerdán a bécsi parlamentben. A fékhiba gyanúja már korábban is felmerült, a kamionosokat szállító vonat vezetője ugyanis elmondta: a Sopron felől érkező tehervonat veszélyt jelzett, a kamionokat szállító szerelvény ezért megállt, de már nem tudta megakadályozni az ütközést.

Az osztrák vasút vállalja a költségeket

Az alsó-ausztriai biztonsági igazgatóság szerda délelőtti közlése szerint a magyar áldozatok számos hozzátartozója már a helyszínre érkezett. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) bejelentette: viseli a sérültek kezelésének minden költségét, valamint a helyszínre érkezett, többségükben magyar hozzátartozók ellátását.

Gyűjtés az áldozatok hozzátartozóinak

A GYSEV RT. Vezérigazgatója, Berényi János elmondta az Indexnek, hogy kamionok és a sofőrök biztosításáról mindenkinek magának kell gondoskodnia a nemzetközi fuvarozásban. Hozzátette, csak felelősség és a szerencsétlenség okainak vizsgálata után lehet majd a kártérítés kérdését felvetni.

Még kedden este a helyszínen Mathias Reichhold osztrák közlekedési miniszter ígért "megfelelő segítséget" az áldozatoknak, szerdán pedig egy alsó-ausztriai jótékonysági szervezet gyűjtést indított a javukra: a bankszámla számát a szerdai bécsi lapok közlik.

A bécsi parlament szerdai plenáris ülésén Wolfgang Schüssel kancellár mély megrendülésének adott hangot a történtek miatt, és a képviselők egy perces némasággal emlékeztek meg az áldozatokról. Szerdán még tartott a roncsok eltakarítása, ezért érintett szakaszon a helyi érdekű vonatok utasait buszok szállítják.

A szerencsétlenség helyszínéhez közel lévő Ebreichsdorf polgármestere, Josef Pilz szerdán este újságírók előtt elmondta: évek óta követelik az egy sínpárú szakasz kibővítését két sínpárosra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!