Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Bicikliseké és motorosoké lett Budapest

2007.09.22. 16:44
Harminc-harmincötezren vettek részt az idei Critical Mass biciklisfelvonuláson. Az autómentes napon Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes 2015-re a budapesti kerékpárutak számának megduplázódását ígérte. Demonstráltak a motorosok is, akik "példátlannak és elfogadhatatlannak" tartják, hogy továbbra is egy adókategóriába sorolják őket az autókkal. A felvonulások és útlezárások miatt ez a nap nem az autósoké.

A Critical Mass Budapest biciklis menet csak késve indulhatott délután, mert a tűzoltóknek le kellett hozniuk egy embert, aki a Lánchíd tetejére mászott fel - közölte Kürti Gábor főszervező. (A hídra Tomcat, azaz Polgár Tamás mászott fel). A felvonuláson 30-35 ezren vettek részt, a menetet nem zavarta meg incidens. Egy zongorista a Roosevelt térre, a járdaszigetre kitett hangszeren koncerttel fogadta a kerekezőket. Az Európai Autómentes Nap alkalmából szervezett felvonulással a biciklis közlekedés előnyeire, ezzel együtt a környezet védelmére kívánták felhívni a budapestiek figyelmét.

Az egy-két éves gyerekektől a nyugdíjas korosztályig két keréken, pótülésben, rolleren, egykerekűn, tandembiciklin, bringó hintóval, görkorcsolyán, gördeszkán tették meg a résztvevők 9 kilométeres távot a budai Pázmány Péter sétánytól a Városligetig.

Nézzen kerékpárosokat! (fotó: MTI)

Volt egy-két esés, de nem sérült meg komolyabban senki. Kürti Gábor azt is elmondta, hogy útközben volt egy-két mérges autós, de ők igyekeztek úgy vezetni a felvonulást, hogy közben az autósokat is elengedjék, ne okozzanak nagyobb fölfordulást.

Megduplázzák a bicikliutak hosszát

A fővárosi önkormányzat tervei szerint 2015-re megduplázódik a budapesti kerékpárutak száma - mondta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szombaton az Európai Autómentes Napon.

Felére csökkent a levegőszennyezettség

A szombati autómentes napnak köszönhetően a felére csökkent a levegő károsanyag-tartalma az Andrássy út és a Nagymező utca kereszteződésében, ahol a mérőkocsi állt - mondta el Váralja Irén, a Vituki levegőtisztasági referenciaközpontjának munkatársa. Lényegesen csökkent a levegő nitrogén-dioxid, szén-monoxid és por tartalma - hangoztatta szakember. A méréshez a csütörtökön az említett helyszínen mért adatokat vették alapul.

Az Andrássy úton a Magyar Kerékpáros Klub elnökével közösen tartott nyílt fórumon a főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy jelenleg 160 kilométer kerékpáros út áll a biciklisek rendelkezésére a fővárosban, s ezt szeretnék 2015-ig megduplázni.

Hozzátette, hogy a biciklis életmód előretöréséhez, fejlődéséhez azonban nem csak utakra, de szemléletváltásra is szükség van: miután - a tervek szerint 2008-ra - elkészül az M0-ás autópálya keleti szektora és a Megyeri híd, a főváros elkerülhetővé válik a teherforgalom számára, így már szigorúbb korlátozásokat is be lehet vezetni például a kamionokra.

László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke elmondta, hogy nincs még egy olyan ország Európában, ahol olyan ütemben bővülne a biciklisek száma mint hazánkban: évente szinte megduplázódik ez a szám. Hozzátette: a cél, hogy minél több biciklis és gyalogos legyen és egyre kevesebb autós.

Biciklisverseny a metróban

A Metro Ride hazai és nemzetközi down-hill versenyzői mérik össze tudásukat éjszaka - hegy híján a Deák téri metróaluljáróban. A 35 meghívott kerékpárosból 32 vághat majd neki a döntőnek hajnali fél kettőtől - mondta el a Függyetlen Hírügynökségnek Berényi Zsolt szervező.

A feladat az lesz, hogy az aluljáró legmagasabb szintjéről a legalacsonyabbra kell letekerni a mozgólépcsőkön, peronokon és egy metrókocsin, valamint néhány épített akadályon át. Az érdeklődők a felszínen, az Erzsébet téren elhelyezett óriáskivetítőkön követhetik az eseményeket szakértő kommentátorok segítségével. A verseny után reggelig tartó buli kezdődik.

A Független Hírügynökség jelentése szerint a biciklisfelvonulást megrendezték Miskolcon és Debrecenben is. Debrecenben mintegy 800-an pattantak nyeregbe, és a főtérről indulva kerekezték körbe a várost. A szervezők sokkal nagyobb érdeklődésre számítottak, legalább 3-4 ezer bringást vártak.

Több százan vettek részt Miskolcon az autómentes nap különböző rendezvényein. A kerékpárosok felvonulása délután négy órakor indult a belvárosban. A felvonulás ideje alatt leállították az autós forgalmat. A Critical Mass hagyományaihoz híven a túra végén a miskolciak is magasba emelték kétkerekű járműveiket, így népszerűsítve az autómentes közlekedést.

Szerveződik a motorstársadalom

A motorosok budapesti felvonulásán Enyedi Ferenc, a RRACE MONO Motoros Nonprofit Érdekvédelmi Szervezet elnöke azt mondta: a demonstráció célja, hogy megmutassa a törvényhozóknak és az állampolgároknak a motorostársadalom és -kultúra egységét, sokszínűségét, valamint kiszélesedését.

Sok-sok motor! Klikk! Fotó: Barakonyi Szabolcs

A motorosok "példátlannak és elfogadhatatlannak" tartják, hogy a gépjárműadó változásával a motorkerékpárokat továbbra is egy kategóriába sorolják a személygépjárművekkel - hangsúlyozta a motorosok elnöke, hozzáfűzve, ez aránytalanul nagy adóteher-növekedést jelent a motorkerékpár-tulajdonosok számára.

Beszámolt arról is, hogy olyan javaslatot szeretnének a szaktárca elé terjeszteni, amely 2008-ra legalább egyharmadára csökkenti a 2007-ben érvényes teljesítményadó szintjét. Enyedi Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy az akció békés és politikamentes.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek