Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Németországból lopott legalizált autókat foglaltak le Magyarországon

2007.06.15. 13:00
Nyolc darab nagy értékű, hamis azonosítókkal ellátott lopott gépkocsit foglaltak le az ország különböző pontjain. A Németországból behozott Fordokat, Audikat és BMW-ket kereskedésben, autópiacon és újsághirdetés alapján értékesítették.

Három Pest megyei férfit vettek őrizetbe, akiket járművek üzletszerűen elkövetett egyedi azonosító jelének meghamisításával gyanúsítanak. Az írás- és okmányszakértői vélemények elkészülte után magán- és közokirat-hamisítás, gépjárműlopás és orgazdaság is felkerül majd a bűnlajtstromra, és vizsgálják azt is, hogy a gyanúsítottak befizették-e a regisztrációs adót.

A rendőrök országszerte lefoglaltak nyolc, Németországban ellopott autót. Az autók értéke meghaladja a 30 millió forintot.

A nyomozás során kiderült, hogy az elkövetők németországi nagykereskedésekben, üzletet színlelve jutottak hozzá autók adataihoz, majd ugyanolyan típusú autókat "szereztek be", azokhoz pedig hamis iratokat gyártottak. Ezzel Magyarországon különböző helyeken vonták származásellenőrzés és műszaki vizsga alá az autókat, amiket később magánszemélyeknek értékesítették, illetve bankoknál hitelt vettek fel a gépjárműre.

Van olyan lefoglalt autó, amely német és olasz forgalmi engedéllyel és számlával is rendelkezik - tette hozzá. A rendőrök még vizsgálják, hogyan zajlott le a származásellenőrzés, de az már biztos, hogy az elkövetők hajléktalanok nevével éltek vissza.