Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az év végéig még 150 autós halhat meg

2005.11.24. 17:55
A nyári gumikkal szerelt autó már kis sebességnél is akár hat méterrel tovább csúszhat a síkos utakon. Megoldás a téli gumi és az óvatos vezetés lehet.

A megváltozott téli időjárás még csak pár napja köszöntött be, de máris többen haltak meg az utakon, mint a hideg idő előtt, mondta Komáromi Endre, a BRFK közbiztonsági igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Magyar Autóklub újpesti vezetéstechnikai pályáján tartott beszámolóból kiderült, hogy az autósok nincsenek felkészülve a télre.

A baleseti statisztikák azt mutatják, hogy amióta hidegre fordult az idő, naponta öt-hat ember veszti életét az utakon. "Gyakorlatilag egy balesetben annyian halnak meg, ahányan az autóban ülnek. Ha ez így folytatódik, év végéig akár százötven ember is meghalhat az utakon" - mondta Komáromi.

Az okok hasonlóak, mint az elmúlt években. Az emberek többsége meglepődik, hogy télen hideg van, esik a hó, és csúsznak az utak. A rossz beidegződések sem használnak. Sokan azt gondolják, hogy ha leeresztik a gumit, az jobban tapad, így elkerülhető egy esetleges baleset. De ez tévhit.

A megoldás a téli gumi, amit egy rendőrségi felmérés szerint az autósok 80 százaléka felszerel. Saját bevallásuk szerint. A kereskedők adataiból, és a közúti ellenőrzésekből az derül ki, hogy az autósoknak csak a 30 százaléka teszi ezt meg.

Ha a kinti hőmérséklet hét fok alá csökken, érdemes felszerelni a téli gumit, mert a nyári tapadása már nem megfelelő. Ez azt jelenti, hogy 80 kilométer/órával haladó autó nagyjából hat méterrel csúszik tovább hideg, nedves úton, ha nyári abroncs van rajta. Ha ez egy zebra közelében történik, az egy gyalogos mínuszt is jelenthet, és a bíróságon már senkit nem érdekelnek a kifogások.

Ezért aki sokat autózik, szereltessen fel téli gumit, legyen nála jégoldó, hólánc, mert nem lehet tudni, mikor kerülünk hóviharba vagy hóbucka fogságába. Akkor pedig jó, ha tele van a tank, mert tíz liter benzinnel belefagyhatunk az autónkba. De a legfontosabb, hogy mindenki hideg fejjel vezessen, adott további tanácsokat Komáromi Endre.