Ágnes
-5 °C
2 °C

Vádat emelhetnek a nyilvános boncolás miatt

2002.11.21. 11:03
A londoni ügyészek a rendőrségi jelentéseket böngészve azt fontolgatják, hogy vádat emelnek Günther von Hagens professzor által szerdán végrehajtott nyilvános boncolás miatt.
Százhetven év óta először tartottak nyilvános boncolást Nagy-Britanniában, a Bodyworlds kiállításnak helyt adó kelet-londoni Atlantis művészeti galériában. A Bodyworlds kiállításon Günther von Hagens német professzor által műanyag masszával preparált (plasztináció) emberi holtesteket, és állati tetemeket mutatnak be művészeti alkotásként. A professzor 500 néző előtt, látványos műsor keretében végezte el a boncolást. Az eseményt kamerák is rögzítették, és később a 4-es csatorna is sugározta.

Engedély nélkül

A londoni ügyészek a bemutatón hivatalosan megjelent rendőrök és a kórboncnokok jelentéseit átvizsgálva döntenek arról, hogy vádat emelnek-e a professzor ellen. A német férfit még az esemény kezdete előtt figyelmeztették, hogy eljárás is indulhat ellene, mert az Atlantis Galéria nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Az engedély nélküli helyszínen végrehajtott boncolás a brit törvények szerint bűncselekménynek számít.

Viták

Több brit egészségügyi intézmény is degradálónak, és tiszteletlennek minősítette, hogy Hagens közönség előtt boncolta fel egy 72 éves német férfi kutatási célokra felajánlott holttestét. A professzor szerint a megjelentek sokkal fegyelmezettebben viselkedtek, mint az orvosi egyetem hallgatói szoktak. Hozzátette, hogy ezekkel a bemutatókkal az "anatómia demokratizálásáért" küzd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!