Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádat emelhetnek a nyilvános boncolás miatt

2002.11.21. 11:03
A londoni ügyészek a rendőrségi jelentéseket böngészve azt fontolgatják, hogy vádat emelnek Günther von Hagens professzor által szerdán végrehajtott nyilvános boncolás miatt.
Százhetven év óta először tartottak nyilvános boncolást Nagy-Britanniában, a Bodyworlds kiállításnak helyt adó kelet-londoni Atlantis művészeti galériában. A Bodyworlds kiállításon Günther von Hagens német professzor által műanyag masszával preparált (plasztináció) emberi holtesteket, és állati tetemeket mutatnak be művészeti alkotásként. A professzor 500 néző előtt, látványos műsor keretében végezte el a boncolást. Az eseményt kamerák is rögzítették, és később a 4-es csatorna is sugározta.

Engedély nélkül

A londoni ügyészek a bemutatón hivatalosan megjelent rendőrök és a kórboncnokok jelentéseit átvizsgálva döntenek arról, hogy vádat emelnek-e a professzor ellen. A német férfit még az esemény kezdete előtt figyelmeztették, hogy eljárás is indulhat ellene, mert az Atlantis Galéria nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Az engedély nélküli helyszínen végrehajtott boncolás a brit törvények szerint bűncselekménynek számít.

Viták

Több brit egészségügyi intézmény is degradálónak, és tiszteletlennek minősítette, hogy Hagens közönség előtt boncolta fel egy 72 éves német férfi kutatási célokra felajánlott holttestét. A professzor szerint a megjelentek sokkal fegyelmezettebben viselkedtek, mint az orvosi egyetem hallgatói szoktak. Hozzátette, hogy ezekkel a bemutatókkal az "anatómia demokratizálásáért" küzd.