Emőke
-4 °C
9 °C

Lezárt utak az egész országban

2006.04.04. 09:09
Egyre több az árvíz miatt lezárt közút: nem közelíthető meg Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései, a mohácsi komp is leállt.

Több Pest és Komárom-Esztergom megyei főúton teljes az útzár. A dunai áradás miatt lezárták a 2-es főutat Sződligetnél és Vácnál, Gödnél a 2/A jelű útra terelik a forgalmat, onnan a kosdi csomóponton át lehet bejutni a városba. A főúton Budapest határa és a Dunakeszi körforgalom között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

A 10-es főúton Süttő és Neszmély között nem lehet közlekedni, Tardos felé lehet kerülőt tenni. A 11-es főút változatlanul zárva Leányfalu és Tahi között, Dunabogdányban, Visegrád és Dömös, Basaharc és Pilismarót, valamint Esztergom és Tát között.

Megnyitották a Pilisen átvezető utat Pilisszentlászlónál, így Visegrád és Dunabogdány már az úgynevezett pilisi feltáró úton át elérhető. Visegrád belterületén önkormányzati úton halad a forgalom. Esztergom és Tát között is zárva a főút, továbbra is a 111-es és a 117-es főúton kell kerülni.

Verőce, Nagymaros, Szob

A 12-es főutat a 2-es főút és Verőce között zárták le, a település csak a 2-es főút irányából, Katalinpuszta felől érhető el. Nagymaroson is lezárták a főutat, a járműveket a közeli mellékutcákba terelik. A településre csak a helyi lakosokat és az árvízi védekezésben résztvevőket engedik be. Verőce és Szob között 12 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a nehezebb járműveknek a Márianosztra-Kóspallag útvonalon kell kerülni.

Fejér, Tolna

Fejér megyében lezárták az adonyi hajóállomáshoz, valamint a dunaújvárosi komphoz vezető utat. A 6-os főúton Ercsi és Adony között a Duna magas vízállása miatt 60 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást rendeltek el. Tolna megyében az áradás miatt lezárták az 55-ös főutat a bajai Duna-híd és Pörböly község között, kerülni az M9-es autóút szekszárdi Duna hídján keresztül lehet.

Baranya, Tolna, Borsod, Csongrád

Baranya megyében kedd reggeltől leáll a Mohács és Mohács-sziget közötti komp, azonban a személyszállító kishajók 6.00 és 19.00 óra között még elindulnak.

A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Sajólád-Bőcs és a Pere-Hernádszentandrás közötti úton - közölte Balabás Tihamér. A Sajó elöntötte a sajóörösi bekötőutat, a Tisza áradása miatt pedig járhatatlan Ároktőn a komphoz vezető út, Révleányvárnál egy útszakasz és Zemplénagárdnál a komphoz vezető út.

Csongrád megyében a Tisza magas vízállása miatt szünetel a kompközlekedés Csongrádnál, Mindszentnél és Szeged-Tápénál is. Csongrádon és Tápén dereglyével lehet átkelni, Mindszentnél nincs átkelési lehetőség. A Tisza magas vízállása miatt Szegeden lezárták a Huszár Mátyás rakpartot.