Árpád
-2 °C
3 °C

Újra lesz ingyenbicikli Bécsben

2002.06.27. 16:34
Július közepétől ismét 1200 ingyenes kerékpár várja Bécs belvárosában a fáradt shoppingolókat. A kölcsön bicikliket azonban most - egyelőre még titkos - biztonsági megoldásokkal vértezték fel - adta hírül a Compress.
A májusban indított akció lényege az volt, hogy a bevásárlókocsi-rendszer mintájára bárki kölcsönözhetett magának bicikliket. Ehhez csupán oda kellett ballagnia az összetéveszthetetlen színű és formájú kerékpárokat tároló terminálok egyikéhez, behelyezni egy kéteurós érmét a nyereg alatti zárba, és máris karikázhatott tovább. Mivel a biciklitárolókat a belváros legkülönbözőbb pontjain, összesen 235 helyen állították fel, bárki, bárhol biciklire pattanhatott, illetve visszaadhatta azt.

A többség megtartotta magának

A kezdeményezés, amelyet Bécs városa anyagilag is jelentősen támogatott, rövid idő alatt kudarcba fulladt. Noha a bécsiek 93%-a jó ötletnek tartotta a kezdeményezést és 35%-uk vallotta azt, hogy használni is kívánja a bicikliket, számtalan kétkerekűnek nyoma veszett. Sokat egyszerıen hazavittek kölcsönvevőik, de volt több olyan is, amelyet a Dunából kellett kihalászniuk a búvároknak. Még az sem használt, hogy 10 euró jutalmat fizettek annak, aki bejelentett egy elkötött kerékpárt. Rövid vajúdás után végül lefújták az akciót és begyűjtötték a bicikliket. Az ötletről azonban nem mondtak le.

Jön a biztonsági Viennabike

Július közepétől újabb esélyt kapnak a bécsiek: 1200 Viennabike áll majd a turisták és a polgárok rendelkezésére - most már biztonsági megoldásokkal felvértezve. Ezekről azonban nem árultak el további részleteket. A nagy technológia-váltásra azonban csak ősszel, a bicikliszezon végével kerül sor - addigra döntik el, a számtalan megoldási javaslat közül melyiket valósítják meg.

Egy ideig szó volt például arról, hogy SMS alapokra helyezik a kerékpárkölcsönzés intézményét. SMS-ben kellett volna kódot kérni a számzárhoz és a kerékpár visszaszolgáltatásának is ez lett volna a módja. Ha valaki négy óránál tovább használta volna a Viennabike-ot, figyelmeztető SMS-t kapott volna. Ezzel a módszerrel azonban a kezdeményezés alapgondolata, a korlátlan hozzáférhetőség sérülne. Egyrészt, nincs mindenkinek mobilja, ráadásul a kártyás telefonok esetében nem azonosítható a tulajdonos, másrészt pedig két SMS árába kerülne az egyszeri biciklikölcsönzés. Így egyelőre majdnem minden marad a régiben és a szervezők már a júliusi újrakezdésre koncentrálnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?