Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Újra lesz ingyenbicikli Bécsben

2002.06.27. 16:34
Július közepétől ismét 1200 ingyenes kerékpár várja Bécs belvárosában a fáradt shoppingolókat. A kölcsön bicikliket azonban most - egyelőre még titkos - biztonsági megoldásokkal vértezték fel - adta hírül a Compress.
A májusban indított akció lényege az volt, hogy a bevásárlókocsi-rendszer mintájára bárki kölcsönözhetett magának bicikliket. Ehhez csupán oda kellett ballagnia az összetéveszthetetlen színű és formájú kerékpárokat tároló terminálok egyikéhez, behelyezni egy kéteurós érmét a nyereg alatti zárba, és máris karikázhatott tovább. Mivel a biciklitárolókat a belváros legkülönbözőbb pontjain, összesen 235 helyen állították fel, bárki, bárhol biciklire pattanhatott, illetve visszaadhatta azt.

A többség megtartotta magának

A kezdeményezés, amelyet Bécs városa anyagilag is jelentősen támogatott, rövid idő alatt kudarcba fulladt. Noha a bécsiek 93%-a jó ötletnek tartotta a kezdeményezést és 35%-uk vallotta azt, hogy használni is kívánja a bicikliket, számtalan kétkerekűnek nyoma veszett. Sokat egyszerıen hazavittek kölcsönvevőik, de volt több olyan is, amelyet a Dunából kellett kihalászniuk a búvároknak. Még az sem használt, hogy 10 euró jutalmat fizettek annak, aki bejelentett egy elkötött kerékpárt. Rövid vajúdás után végül lefújták az akciót és begyűjtötték a bicikliket. Az ötletről azonban nem mondtak le.

Jön a biztonsági Viennabike

Július közepétől újabb esélyt kapnak a bécsiek: 1200 Viennabike áll majd a turisták és a polgárok rendelkezésére - most már biztonsági megoldásokkal felvértezve. Ezekről azonban nem árultak el további részleteket. A nagy technológia-váltásra azonban csak ősszel, a bicikliszezon végével kerül sor - addigra döntik el, a számtalan megoldási javaslat közül melyiket valósítják meg.

Egy ideig szó volt például arról, hogy SMS alapokra helyezik a kerékpárkölcsönzés intézményét. SMS-ben kellett volna kódot kérni a számzárhoz és a kerékpár visszaszolgáltatásának is ez lett volna a módja. Ha valaki négy óránál tovább használta volna a Viennabike-ot, figyelmeztető SMS-t kapott volna. Ezzel a módszerrel azonban a kezdeményezés alapgondolata, a korlátlan hozzáférhetőség sérülne. Egyrészt, nincs mindenkinek mobilja, ráadásul a kártyás telefonok esetében nem azonosítható a tulajdonos, másrészt pedig két SMS árába kerülne az egyszeri biciklikölcsönzés. Így egyelőre majdnem minden marad a régiben és a szervezők már a júliusi újrakezdésre koncentrálnak.