Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mégsem Budapesten született 2006 első babája

2006.01.01. 12:35
Miskolcon született az első olyan baba, aki alanyi jogon kap negyvenezer forintot az államtól. Az új év első budapesti babája öt perccel jött később a világra, őt a családügyi miniszter köszönti vasárnap délután.

Az új év első babája nem Budapesten, hanem Miskolcon a diósgyőri kórházban született nulla óra 15 perckor, közölte az MTI-vel Hártó György, a kórház igazgató főorvosa vasárnap délben. Hozzátette: az újszülött kislány és egészséges.

Budapesten elsőnek a Szent Margit Kórházban született nulla óra húsz perckor egy kislány - mondta az intézmény szülészeti osztályának munkatársa az MTI-nek. "Pici baba, de egészséges" - tette hozzá. A 2.250 gramm súlyú, 48 centiméteres Horváth Tünde Rozália és 29 éves anyukája egyaránt jól van.

A mamát szombaton késő este mentő vitte kórházba, és a magzatot császármetszéssel segítették világra. A kislánynak már három testvére van.

Göncz Kinga családügyi miniszter vasárnap délután a budapesti Szent Margit Kórházban köszönti Budapest első 2006-ban született gyermekét és átadja a babakötvény első példányát.

Minden 2005. december 31-e után megszülető csecsemő állami támogatást kap. A babakötvény összege 40 ezer forint, melyet rászorultság esetén a gyermek 7, illetve 14 éves korában további 42-42 ezer forinttal egészít ki az állam. A kamatokkal növelt összeget 18 éves korában veheti fel a jogosult.

Korábban, az 1960-as évek elejétől kezdve az Állami Biztosító nagy összegű kötvényeit adták a fővárosban, illetve vidéken újévkor született babáknak, az utóbbi években azonban effajta támogatásra már nem került sor.