Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zálogként tartották kórházban az újszülöttet

2006.03.16. 15:13
Három újszülött kislány közül egyet zálogként visszatartott egy jeruzsálemi kórház a ki nem fizetett számlák fedezetéül. Az édesanya csak az izraeli igazságügyi minisztérium közbelépése után kapta meg gyermekét.

Hármasiker koraszülötteket kezeltek a kelet-jeruzsálemi Al-Mokaszed-kórházban, de nem volt biztosra vehető, hogy az egészségbiztosító fedezi a tetemes költségeket. A kórház ezért zálogként visszatartotta a hármas ikrek egyikét, számolt be csütörtökön a Haarec.

A nő két hónappal ezelőtt adott életet hármas ikreinek, akik koraszülöttként jöttek világra a jeruzsálemi kórházban. A gyermekeknek speciális kezelésre volt szükségük, az édesapa azonban a Palesztin Hatóság állandó lakosa, az édesanya pedig egy palesztin menekülttáborban él. A kórház így nem látta biztosítottnak költségei fedezését, ezért a három csecsemő közül az egyiket zálogként a kórházban tartotta.

A szülők a múlt héten fordultak az igazságügyi minisztériumhoz. "Felvettük a kapcsolatot a kórházzal, kiderült, hogy az egyik csecsemőt valóban nem engedték haza a család többi tagjával" - mondta el Ejal Globusz, a minisztérium jogi osztályának vezetője. Hozzátette, hogy a gyerek kórházi ápolását orvosi szempontból semmi sem indokolta.

A kórház igazgatója azt állította, hogy ez a normális ügymenet, ha valaki nem rendezi ápolásának költségeit. Globusz ezek után az egészségügyi minisztériumhoz fordult, akik azonnal elrendelték a gyermek kiadatását, és vizsgálatot indítottak, hogy be kell-e perelni a kórházat a kényszerfogság miatt. A vizsgálat kitér arra is, hogy a minisztérium besegíthet-e az anyának a kártérítési per során.

Az igazságügyi minisztérium jogi segélyekkel foglalkozó osztálya jelenleg is keresi a megoldást a kórházi számla rendezésére, a kórház ellen pedig szándékaik szerint polgári- és büntetőpert is indítanak. Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Inbal Jakobs szerint alapszabály, hogy az újszülötteket édesanyjukkal együtt kell kiengedni a kórházból, a számlát pedig később, és elfogadható módon kell kifizettetni.