Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nem élesztik újjá többet a beteg kisbabát

2004.10.08. 14:57
Bírósági döntés alapján elveszítette halálos beteg kisbabájának sorsa fölötti döntési jogát egy brit házaspár, miután a brit Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a súlyos, veleszületett szív- és légzési problémákkal küszködő gyermeket nem élesztik újra, ha legközelebb leáll a keringése.
A kórház, ahol a 11 hónapos Charlotte Wyattet ápolják már korábban közölte a szülőkkel, Darren és Debbie Wyattel, hogy az igen rossz egészségi állapotban lévő kicsit, akinek eddig már három alkalommal leállt a szívverése, és gyakorlatilag folyamatos fájdalmak közötti éli életét a kórház falai között, nem élesztik újra negyedszer is, ha újra összeomlik a keringése. A szülők a döntés ellen akkor fellebbeztek, arra hivatkozva, hogy kislányuk "küzdő" típus, és igenis van reális esélye a túlélésre.

"Arra a megállapítása jutottam, hogy nem érdemes további agresszív beavatkozásokkal meghosszabbítani a kislány életét éppen az ő érdekében" - jelentette ki a verdiktet kihirdetve a bíró. Charlotte 26 heti terhesség után, rendkívül kicsi, mindössze 458 gramm súllyal, császármetszéssel született, és testsúlya 11 hónapos korára sem haladja meg az 5,6 kilogrammot. Élete első három hónapját oxigénsátorban töltötte, szíve és tüdeje azonban továbbra is igen gyenge maradt, és jelenleg is mesterségesen táplálják. Kicsi szervezete nem heverte ki azt, hogy rendkívül fejletlen magzati korban jött a világra, hallása is sérült, és állandó fájdalmai vannak. Kezelőorvosai szerint semmi esélye arra, hogy a csecsemőkor végét megérje, és arra sem, hogy valaha elhagyhassa a kórházat.

A szülők ügyvédje a döntés követően tudatta, hogy Debbie és Darren Wyatt ezúttal nem nyújt be újabb fellebbezést. "Csupán azt szeretnék, hogy az ügy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a sajtóban, hogy a közvéleménynek legyen valami fogalma arról, milyen rettenetesen súlyos döntésekkel kell szembenézniük nekik és a hozzájuk hasonló helyzetben lévő családoknak"- mondta az ügyvéd. A brit orvoskamara szerint a döntés nehéz volt, de a bíró helyesen döntött.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft