Szilárda
-4 °C
2 °C

A lefejezős DVD a sláger a bagdadi piacon

2004.09.23. 12:20
A bagdadi Bab al-Sarki piacon a pornófilmek mellett egyre több felvétel bukkan fel az iraki túszdrámák képeivel.
Túszok kivégzéséről készült felvételeket tartalmazó DVD-k versenyeznek a pornófilmekkel a bagdadi bolhapiacon. A jelenség hátterében az áll, hogy elszaporodtak az iszlám szélsőségesek túszejtő, erőszakos akciói, és ezekről felvételeket is készítenek, amiket közzétesznek a neten.

Véres filmek piaca

A legutóbbi ilyen anyagot hétfőn tették közzé iszlám szélsőségesek. A felvételen öt eltakart arcú férfi látható, egyikük felolvassa egy amerikai túsz, Eugene "Jack" Armstrong felett hozott ítéletüket, majd lefejezi az amerikait.

Ha egy hasonló képanyag felkerül a világhálóra, nem kerül sok időbe, hogy a Bagdad centrumában lévő Bab al-Sarki piac polcain is meg lehessen találni - a vásárlók ugyanis lelkesen keresik a véres filmeket. A DVD-k általában a korábban már az al-Dzsazírán is vetített felvételeket tartalmaznak. A túszdrámák beszámolói mellett az amerikai csapatok támadásairól készült filmek is megtalálhatók a piacon.

A zsúfolt szabadtéri piacon az árusok tévéiken promótálják filmjeiket: a piacra kilátogatók ingyen "élvezhetik" a megkínzott túszokról készült kép- és hangfelvételeket.

Egy helyi énekes arcképével borított tok például az Abu Muszab az-Zarkávi vezette at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) terrorszervezet kegyetlenkedéseiről készült felvételeket hordozó DVD-t tartalmaz. A borítón csak egy kis fehér cetli jelzi a hozzáértő számára a valódi tartalmat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!