Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ötvenhét halott a kirándulóhajó balesetében

2006.03.31. 10:27
Legalább ötvenheten vesztették életüket abban a hajóbalesetben, amely Bahrein partjai előtt történt csütörtök este - közölték hivatalosan az öböl menti miniállam illetékesei.
A kétszintes kirándulóhajó Bahrein partjaitól mintegy másfél kilométerre, el-Muharrak sziget közelében szenvedett balesetet; az első jelentések szerint elsüllyedt, később sugárzott televíziós felvételek szerint viszont csak felborult, s a hajótest egy része kiemelkedik a vízből. A fedélzeten tartózkodók pontos száma nem ismeretes, de körülbelül 130-an lehettek; a hajóút szervezőinek péntek reggel idézett közlése szerint 150 személy jelentkezett a kirándulásra, de többen távoztak a fedélzetről, mielőtt a hajó kifutott a tengerre.

Tárik al-Haszan, a bahreini belügyminisztérium szóvivője az al-Dzsazíra műholdas arab hírtévének elmondta, hogy a mentőalakulatok eddig 57 halálos áldozatról tudnak, 67 embert kimentettek a habok közül. Az áldozatok személyazonosságának és állampolgárságának megállapítását nehezíti, hogy közülük sokaknál nem találtak iratokat.

Nada Hafad egészségügyi miniszter a tévével közölte, hogy 30 túlélőt - indiai, brit, dél-afrikai, Fülöp-szigeteki, olasz, kínai, thaiföldi és bahreini brit állampolgárokat - kórházba szállítottak, a többieket a partra érkezést követően elengedték. Mohammed Abdul-Gafar Abdullah bahreini tájékoztatási miniszter az al-Arabíja arab hírtelevíziónak elmondta, hogy az első jelentésekből ítélve a fedélzeten tartózkodók között 25 brit, 20 Fülöp-szigeteki, 10 dél-afrikai és 10 egyiptomi állampolgár volt. A mentési munkálatok péntek reggel még tartottak, a műveletbe az amerikai haditengerészet 5. flottájának egyik hajója és tizenhat búvára is bekapcsolódott.

A tragédia pontos oka egyelőre nem ismeretes. Bahreini és amerikai tisztségviselők szerint támadásra, merényletre utaló jeleket eddig nem tapasztaltak. A hatóságok szerint robbanás nem történt, és tűz sem ütött ki a kompon. Az al-Arabíja a hajó tulajdonosára hivatkozva azt közölte, hogy a vízi jármű talán túlterhelt lehetett, és felborult, amikor sok utas a hajó egyik oldalán gyűlt össze. Egy túlélő beszámolója szerint a kirándulóhajó azután borult fel, hogy fordulás közben egy nagy hullám csapódott az oldalának.