'Ez kőkemény Budapest'

Egyelőre még csak tájékozódik a folyamatban lévő fővárosi ügyekről Bajnai Gyula ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi 1-es főosztályának november 21-én kinevezett új vezetője. Szerinte rendben van, ha a rendőrség a fogyasztókon keresztül próbálja elkapni a drogterjesztőket. A most 55 éves, magasrangú rendőri vezető szeret horgászni, ellenben nem kedveli a krimiket. Nem tagadja, hogy operatív tiszt volt, de nem szívesen beszél a III/III-as évekről, bár mint mondja, az alatt az idő alatt egy pofont nem adott senkinek.

[A BRFK Teve utcai főépületének 7. emeletén vagyunk, az üvegablakok Budára néznek. Az ezredes az elején kiköti, hogy a főosztály élén történt hirtelen vezetőváltásról ne kérdezzük, mert nem fog róla nyilatkozni, nem teheti, ugyanis Horváth Ferenc alezredes leváltásának okát államtitokká nyilvánították.]

Ezen a héten kapta meg a kinevezését, mi volt az első ügye?

Egy osztályvezetőnek nincs saját ügye, hanem egy főosztálya van, a főosztályon lévő ügyeket kell áttekintenie.


Fotó: BRFK

Akkor fogalmazzunk úgy, hogy mihez nyúlt először?

Az életellenes ügyek voltak a legelsők, ahol referáltak a folyamatban lévő ügyek nyomozói.

Budapesten hány ilyen ügy van egy évben?

A főosztályon 35 körüli számról beszélhetünk, de inkább azon belül.

Az életes ügyek után mit kell áttekinteni? Mi az erősorrend?

Következő a szervezett bűnözés elleni osztály munkabeszámolója, ezt fogja követni a kábítószer-bűnözés elleni osztály, majd a betörési osztály - ide tartozik a zseblopás is - és a gépjármű-bűnözés elleni osztály zárja a sort. Semmiképp nem unatkozom majd.

Hogyan jutott el eddig a székig?

'72-ben kezdtem rendőrtizedesként. Főiskola után a XI. kerületben dolgoztam nyomozóként, majd alosztályvezetőként. Utána kerültem a BRFK-hoz, a gazdaságvédelmi osztályhoz alosztályvezetőnek, majd végül osztályvezető lettem. Nagyon szép időszak volt, nagyon szerettem azt a munkát, kifejezetten érdekelt. 1999-ban lettem a felderítő főosztály vezetője, onnan kerültem ide.

Volt önben csalódottság, amikor a gazdaságvédelmiről átkerült a felderítő főosztályra?

[Rázza a fejét, hogy nem] '99-ben volt egy korszerűsítés, a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében a bűnügyi hírszerzést létre kellett hozni. Akkor az volt a legizgalmasabb számomra.

Melyik volt a legveszélyesebb, legkritikusabb beosztása?

Erre nem tudok válaszolni, ebben a munkában úgy dolgozni nem lehet, hogy félek. Bárkivel történhet baleset, ha csak kimegy az utcára biciklivel vagy bármivel.

Szokott biciklizni?

[Nevet] Gyerekkoromban bicikliztem, most nem.

Miért esett önre Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány választása?

Erről őt kellene megkérdezni. [Mosolyog] Az ember teljesítményét nem saját magának kell megítélnie. Rám esett a választása, én pedig elfogadtam a felkérést.

Családja mit szólt a kinevezéshez?

Szerencsére a családi hátterem nagyon rendezett, azt kellett megérteni nekik, hogy többet leszek távol, mint az előző munkahelyemen, hiszen jóval nagyobb terület. És hogy éjjel-nappal bekövetkezhet bármi.

Gyerekek?

Két srácom van, egy érettségiző és egy első osztályos. De ugyanattól a feleségtől. [Nevet] Mindenki ezt kérdezi.

Miért?

Mert nagy a korkülönbség köztük. [Nevet] Most a kicsivel kell majd többet foglalkozni, a nagy az megérti, hogy ez mivel jár.

Tudta-e ön?
 • Bajnai Gyula 1950-ben született, most 55 éves. Nős, két fiúgyermeke van. A rendőrtiszti főiskolán szerzett diplomát, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát is elvégezte, közgazdász szakon. A BRFK Gazdaságvédelmi osztály, majd a BRFK Felderítő Főosztály vezetője. 2005. november 21-i kinevezése óta a BRFK Bűnügyi I. Főosztály vezetője.
 • Andréka Péterről szinte semmi információt nem találni az interneten, egy 2001-es Népszabadság-cikk árulkodik létezéséről. Eszerint a BRFK életvédelmi osztályának - interjúnk szerint példaképnek is tekintett - vezetője 2001 őszén hunyt el betegségben. Posztjának betöltése kisebb vihart okozott a rendőrségen belül: az osztály dolgozói Doszpot Péter "sztárrendőrt" protezsálták, de az ORFK ebbe nem ment bele. A hírek szerint még tömeges felmondással is fenyegettek a gyilkossági nyomozók, de végül Doszpot csak Krajnyák Péter századost vitte magával kampányolni.
 • Az Orbán-kormány Dávid Ibolya igazságügyminiszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrrel az oldalán 1999 szeptemberében nyomta át a kétharmados maffiatörvényt, tobb más, a btk-t szigorító módosítás mellett. Többek között lehetővé tették, hogy a bűnszervezetekbe fedett nyomozók épüljenek be, és a nyomozás érdekében elkövetett bűncselekményekkel szemben büntetenséget kapjanak.
 • A rendőrség a múlt héten vehette át a 3000 új Skodából azt a 400-at, amit a járőrök használhatnak majd. A nyolcmilliárdos tender a Totalcar cikke szerint hemzsegett a furcsaságoktól: az ajánlatot 24 óra kellett megtenni, a két győztes cég, mindketten a Volkswagen forgalmazói mégis szűk egy hónap alatt szállították le a kocsikat, amiket 3 évig ők tartanak karban, majd utána értékesíteniük is kell őket.
 • Egy belvárosi, Deák Ferenc utcai kaszinóra november 16-án támadt 13 férfi, akik összeverekedtek az egy ideje zárva tartó játékterem biztonsági személyzetével. Az alvilági villongásnak a rendőrség vetett véget, de a letartóztatott verekedőket másnap már kiengedték, garázdaság miatt indult ellenük eljárás.
 • A marihuána fogyasztásának legalizálásáért küzdő Kendermag Egyesület aktivistái a szervezet elnökével együtt idén márciusban jelentették fel magukat fogyasztásért a rendőrségen a polgári engedelmességi mozgalom keretében. Többek esetében még eljárást sem indítottak, másokat tárgyalás nélkül egy év próbára és elterelésre bocsátott a bíróság, ám a kendermagosok tárgyalást követeltek, így ügyük még folytatódik.
 • Példa arra, hogy a 2001-ben, Dávid Ibolya regnálása alatt szigorított drogtörvény, hogyan juttatott börtönbe gimnazistát: Kurunczi Kingát azért ítélték 3 év 2 hónap fegyházbüntetésre a szegedi Csillagba, mert füvet szívott az iskola vécéjében és jointját 500 forintért megosztotta egy társával. Kurunczi, a 2003-ig érvényben lévő szigorú törvény utolsó áldozata elnöki kegyelemmel szabadult, bár büntetéséből pár hónap volt már hátra.
 • Tar Sándor (1941-2005) az idén elhunyt író 1999-ben, az ÉS hasábjain vallotta be addig egyedül álló módon, hogy III/III-as ügynök volt, és jelentett többi között a demokratikus Ellenzék olyan tagjairól, mint Kenedi János, aki aztán nyilvánosan megbocsátott neki. Tar láthatóan nem tudott mit kezdeni a teherrel, és a naturalista pontossággal megrajzolt munkáshőseinek sorsán ő is osztozott, lelki betegségéből fakadó alkoholizmusa és a kitaszítottság vitte el.
 • A rendőrök is megmutathatják egymásnak Ki mit tud?. Az Index két évvel ezelőtt járt a Teve utcában, ahol Zámbó Jimmy-imitátortól az egyszerű furulyás előadásig mindennel találkozott.
 • A 2002-es, nyolc halálos áldozatot követeleő móri bankrablás ügyében októberben hozott ítéletet a bíróság. Életfogytiglanra ítélték Kaiser Edét, a nyolc embert kivégző rabló társát, de a többszörös gyilkost még nem sikerült elkapni. Az ügyben Hajdú László ellen is vádat emeltek, bűnrészesség miatt.
 • Idény nyáron került nyilvánsságra a brókerbotrány fő gyanúsítottjának, Kulcsár Attilának videóra vett vallomása. A felvételeken az exbróker ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást az ügyészségen. A brókerbotrány dossziéja.

Ön inkább akciós vagy szervező típus? Hol tudta magát jobban kiélni mint rendőr?

Én a pörgést szeretem.

És megtalálja itt az íróasztal mellett?

Itt meg! [Nevet] Itt gyorsan kell dönteni. Az hogy én az utcán akcióban legyek, az már nem valószínű, hogy be fog következni, de tavaly decemberben még kint voltam az utcán.

Mit csinált és hol volt?

Az egyik szervezett bűnözői csoport elfogásánál kint voltam a kollégáimmal, mert az nagyon érdekelt.

Használta már a fegyverét?

Nem. Ez most furcsa, de nem. Nyomozókoromban volt olyan, hogy elő kellett vennem tettenéréskor, betöréseknél, a biztonság kedvéért, de lőni nem lőttem.

Ha most betörne ide egy nagy, melák bűnöző, akkor meg tudna védeni minket?

Inkább önök védjenek meg engem, de kizárt hogy a Teve utcában ilyen történjen. [Nevet]

Az utóbbi években többször is változott a szabályozás, most egy rendőr vállalhat-e másodállást? Mit gondol erről a kérdésről?

Azt hiszem egyszerű és teljesen egyértelmű: rendőr csak olyan másodállást vállalhat és csak engedéllyel, amelyik a hivatásával összeegyeztethető. Tehát abszolút nem tudok elképzelni rendőrt például kidobó emberként.

Mennyi a fizetése egy bűnügyi nyomozónak?

Ez képzettségtől és szolgálati időtől függ, 130 ezer körül van, a tiszti beosztás kicsit feljebb 150-160, bruttó. De nem szoktam nézni a fizetési papírjaikat.

Elégedett lehet ezzel az ember?

Ez több, mint amikor én nyomozó voltam. De nem lehet összehasonlítani. Azzal kell elégedettnek lenni, ami van, mindenki tudta amikor felszerelt, hogy mennyi pénzért fog dolgozni.

Azért is kérdezzük, mert ha többet keresnének a rendőrök, talán nem lennének rászorulva a másodállásra.

Én más állásponton vagyok. Szerintem nem rendőrfüggő a téma, hanem emberfüggő. Ha valaki hozzászokik egy bizonyos szinthez, hogy meg tud élni százezer forintból, az meg tud élni ebből a pénzből, és félre tud rakni. Ha valaki ötszázezerhez szokott hozzá, és lazán szórja a pénzt, az egymillióból is lazán fogja dobni a pénzt. Nyilván ha én új autót akarok venni, és nincs rá pénzem, azt tudomásul kell vennem. Ők is értelmes emberek. Persze ők is megpróbálnak feljebb jutni, ez természetes, csak a lényeg, hogy mértékkel.

Ön elégedett a fizetésével?

Én is örülnék, ha több lenne, mint mindenki a világon. De én ezért a pénzért vállaltam. [Nevet]

Megvan a rendőrségnek a megfelelő eszköztára, hogy a szervezett bűnözés ellen fellépjen, vagy tudna még tippeket adni a törvényhozóknak?

Biztos, hogy tudnék adni, de ez egy külön kategória. Az eszköztár adott, de technikai fejlesztésre lenne szükség, ami folyamatosan történik.

Modernizálásra? Hogy lépést tudjanak tartani a bűnözőkkel?

Lépést sose fogunk tudni tartani. Ha csak arra gondolok, hogy díjkitűzés. Erre mindig lesz pénz, de másra is kellene. Nem elsősorban jobb fegyverek, inkább jobb elhelyezés, jobb autók.

Mint egykori gazdaságvédelmis, mit szól a vitatott rendőrségi autótenderhez?

Én ezzel nem foglalkoztam, eggyel foglalkozom: minél több autó legyen.

Akkor elégedett a Skodákkal?

Igen. Én annak örülök, hogy kapok egy új autót.

Kap az új készletből?

Első körben a nyomozók kapnak, hogy tudjanak mozogni, én valószínűleg a második körben kapok új kocsit.

Milyen autót használ?

Skoda Octaviát. De a lényeg, hogy guruljon, engem csak az érdekel.

Hol tart most a belvárosi kaszinós verekedés vizsgálata?

Nem tudom, mert nem az én hatásköröm. Ez kerületi hatáskör, gondolom, nem várható el, hogy minden kerületben történt esetről tudjak.

Akkor hogyan kerül az ön osztályához egy ügy, hogyan működik a kerületi kapitányságok és a BRFK között a munkamegosztás?

Hatásköri illetékesség van. Az, hogy mikor kerül a BRFK-hoz egy bűnügy, értékhatártól is függ.

Mekkora kárösszegről van szó?

50 millió forint fölött. De ez nem jelenti azt, hogy kisebb kárösszeg alatt nem dolgozunk. Ha a lakosságot valami annyira irritálja, akkor biztos, hogy mi fogunk benne nyomozni.

Mi vagy ki dönti el, hogy a lakosságot mi irritálja?

A sajtónak nagy szerepe van benne. Sokat számít, hogy miről írnak az újságok. De nincs külön meghatározva, hogy milyen alapon születik erről döntés. Eddig mindenesetre jól működött a rendszer.

Nem érintve most a vezetőváltás okát, attól nem tart, hogy afféle kirakatrendező szerep lesz az öné? Hiszen jön a 2006-os kampány, a politikusok és a Belügyminisztérium is jobban figyel a sajtóra.

Én a politikával, meg a választásokkal ilyen szempontból egyáltalán nem tudok foglalkozni. Csak olyan szempontból, hogy csendben, nyugodtan bűncselekményektől mentesen történjenek. És ez nem tréfa, ez kőkemény Budapest.

Olyan döntési helyzetben nem volt, hogy választania kellett egy kisebb, de a sajtóban nagyobbat szóló ügy és egy súlyosabb, de kevésbé nyilvános ügy között?

Ilyen helyzetben nem voltam. Ez végül is logikus. A bűnügyek vizsgálatába a politika nem szól bele, nem is tud beleszólni. Az hogy elmondja a véleményét, az a politika dolga. Az én dolgom meg, hogy az ügyészségre elvigyem azt, amit el kell vinni.

De amikor 1998-ban Pintér Sándor lett a belügyminiszter, megszűntek a nagy alvilági villongások a városban. Úgy tűnt, hogy a politika szólt bele.

Egyáltalán nem szólt bele. Pont abban az időszakban voltam a felderítő főosztály vezetője, akkor a rendőri munka szólt bele, tette a dolgát. Ha visszanézik a híreket, nem volt olyan hétvége, amikor ne lett volna nagyon nagy létszámú rendőri ellenőrzés, állandó rendőri jelenlét. A robbantások visszaszorítása komoly rendőri munka eredménye volt, sok robbantót be is csuktunk. Nem a politika szólt bele, a rendőrség dolgozott.

Mi volt a legnagyobb sikere?

A legnagyobb sikernek én egy kenderültetvény felszámolását tartom. 4200 tő kábítószert, kannabiszt találtunk. Ennyit még a hollandok sem találtak.

Ez azért volt nagy siker, mert magas színvonalú felderítő és nyomozati munka állt mögötte? Tehát nem a szomszéd hívta a telefontanút?

Nem, nem, komoly effektív felderítő munka volt mögötte. De a sikernek az igazi ízét az jelentette, amikor belegondoltunk, hogy hány ember kábítószeradagját foglaltuk le. A fogyasztó biztos nem örült, de - és ennek a Kendermag nem fog örülni - tudva, hogy milyen sok fiatal srác megkóstolja a drogot, ezt sokan nem kóstolták meg. Én nem hiszek abban, hogy ha valaki elkezdi a kábítószerezést, az abba is tudja hagyni.


Még nem használta a fegyverét
(Fotó: Nagy Attila)

Mi a véleménye a Kendermag Egyesület önfeljelentő akciójáról?

Az egyesületnek az a célja, hogy liberalizálják a kannabiszt, én azt gondolom, hogy ez az akció belefér. Ha nekik ez a véleményük, adjanak neki hangot. Az én véleményem az, hogy a hollandoknál is sok gondot okoz, hogy szabad a kábítószer, még ha be se vallják.

Két évvel ezelőtt beszéltünk az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetőjével és szakreferensével. Ők azt mondták, hogy a marihuánafogyasztást szabálysértéssé kellene nyilvánítani, mert nagyon sok energiát elvon a rendőrségtől a fogyasztók üldözése.

Ez az ő véleményük. Én nem abban a kategóriában gondolkodom, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény, hanem abban, hogy egy családot miképp változtat meg, ha egy gyermek arra összpontosít csak, hogy ellopja a nyakláncot, vagy a szülő arra koncentrál, hogy a napi adagra előteremtse a pénzt. Voltam olyan házkutatáson, ahol láttam a gyereket. [Hosszú csönd] Ennyi. Énnekem más az értékítéletem. Az biztos, hogy mindig azt fogom végrehajtani, amit a jogszabály előír. Én azt gondolom, ez abból indulhatott ki, hogy a fogyasztókat vélték molesztálni. Itt egy félreértést el kellene valahogy oszlatni. Egy terjesztő kiknek terjeszt? A rendőrség hogy dolgozik? Tudja, hogy ki a díler? Nem macerálás lenne ez, ha a fogyasztó együttműködne. Minden további nélkül együtt lehetne működni. Én se értek egyet azzal, hogy fogyasztókat csukjunk be, pláne úgy, hogy egy gimnazista gyereket csukjunk be.

Pedig volt erre példa.

Biztos hogy volt, de az én történetemben nem, a kollégáim csak a terjesztőket hajtják.

Nem szélmalomharc ez? Gondolnak arra, hogy valaha is felszámolható, lenullázható a terjesztői kör?

Kizártnak tartom, hogy ez nulla lesz, emberek alkotják a társadalmat. Nem lehet soha teljesen megszüntetni, ugyanúgy, mint a bűnözést.

Ön ezt hogyan éli meg? Voltak fiatal nyomozóként valamiféle ideái a bűnözés megszűntetéséről, amiket aztán fel kellett adnia?

Ezen még nem gondolkodtam. Elvileg jó emlékezőtehetségem van, de esküszöm hogy nem emlékszem hogy mit csináltam például hatéves koromban. Azt se tudom, hogy miért lettem rendőr. Az is lehet, hogy sok könyvet olvastam, nem tudom. Valahogy beindult. Aztán az ember elér egy olyan pontra, amikor már nincs visszaút, amikor el kell dönteni, hogy melyik oldalon áll. De ideáljaim voltak, olyanok akikre felnéztem. Például Andréka Péter, a híres életes nyomozó. Maguk is felnéznek, gondolom, egy Havas Henrikre, nem?

Hát pont rá nem annyira... [nevetés] Ha jól tudjuk - legalábbis a HVG-ben megjelent, történészek által összeállított lista erről árulkodik - ön a III/III-as csoportfőnökség 6/a alosztályának hadnagya volt. Ez az ellenséges propagandaanyag készítését és terjesztését elhárító osztálynak volt az akciók végrehajtásáért felelős alosztálya.

Igen, dolgoztam a III/III-as csoportfőnökségen, de nem a 6/a alosztályon. Igen, az én nevem is szerepel azon a listán. Én operatív tevékenységgel foglalkoztam.

Ez pontosan mit is jelentett? Foglalkozott például Demszky Gáborral, mint a szamizdatkorszak szereplőjével?

Nem. Ebbe ne mélyedjünk bele, úgy gondolom, hogy mindent elmondtam, amit kell.

De mégis, mit kellett csinálnia egy operatív tisztnek?

Nem olyan érdekes ez az időszak, közel sem volt olyan érdekes, higgyék el nekem.

Kifejezetten unalmas volt?

Nem erről van szó. Csak ahogy ezt manapság földobják. Ha az ember akkor értette volna, akkor mindenki forradalmár lett volna. Akkor az volt a feladat, végre kellett hajtani. Én nem fogom letagadni soha, mert miért tagadjam le. Az ember nem beszél erről.

Kicsit furcsa ez, mintha traumatikus lenne erről beszélni.

Nem az, csak azzá tették. Összemosták, 56-ban én hat éves voltam. Kétségtelenül voltak embertelen gaztettek, ezt meg se próbálom vitatni, de nekem mi közöm volt hozzá? Semmi. Komolyan mondom, az alatt a pár év alatt, amíg ott dolgoztam, egy pofont nem adtam senkinek. Nekem mégis hallgatnom kell erről. Mert rögtön nekem ugranak, hogy te ez vagy. Hiába mondod nekik, hogy nekem semmi közöd nem volt ehhez, nem fogják megérteni.

Mit gondol egyébként ennek a korszaknak a feldolgozásáról?

Én nem kívánok erről nyilatkozni.

Moldova György Az utolsó töltény című sorozatát olvasta?

Nem.

Megkereste esetleg önt Moldova, aki ebben a sorozatában régi III/III-as tisztekkel beszélgetett?

Nem, nálam sokkal öregebbekről lehetett szó.

Esetleg Tar Sándorral találkozott? Azt vettük ki az ÉS-ben megjelent cikkekből, hogy Tar Udvardi Ernőnek, a III/III-as csoportfőnökség 6/a alosztályvezetőjének, az ön főnökének jelentett.

Én tiszteltem Tart, de személyesen nem találkoztunk. Rendőrtiszt voltam, és kész. Azt a munkát nem a 80-as években találták ki.

Van-e kedvenc krimije, bűnügyi sorozata?

Nem nézek a tévében ilyesmit, és krimit sem olvasok. Komolyan mondom.

Rendőr Ki Mit Tud?-on indult már valaha?

Soha. [Nevet]

Van valami hobbija, speciális elfoglaltsága, amivel elüti az idejét?

Szeretek olvasni, ha tehetem a családommal vagyok, és néha horgászok.

Élő csali vagy műlégy?

Csontkukac, kukorica.

Mi volt a rekordja?

Eddig a legnagyobb halam egy 29 kilós harcsa volt a Tisza mellékágainál.

Most hol van a bajok gócpontja Budapesten?

Nincs igazán ilyen. Az a helyzet, hogy nagyon nagy az átutazó bűnözők száma. Átutazik Budapesten, és valamiért megcsinál egy balhét.

Akkor nincs is - a filmekből ismert - nagy Budapest-térkép a falon villogó piros lámpákkal?

Nincs, nincs.

Mennyi ideig szeretne ezen a poszton dolgozni? Menne még fölfelé?

Sosem gondolkodtam azon, hogy fölfelé akarok-e menni, mindig az érdekelt, hogy az adott feladatot, hogy lehet megoldani. Elvileg még két évem van a rendőri pályán, mivel 57 év a korhatár. Majd akkor foglalkozok azzal, hogy mit is kellene csinálni.

Ön kérheti a hosszabbítást?

Ez általában úgy működik, hogy felkérik rá az embert, de kérhető is.

Többen kifogásolták Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatásakor alkalmazott módszereket. Önnek mi a véleménye?

Egyben biztos vagyok, hogy az ügyészek törvénytelenséget nem követtek el. Ebben száz százalékig biztos vagyok. Az, hogy miképp kommunikálják, vagy nem kommunikálják a dolgot, az ő dolguk.

Ön inkább konszenzuskereső, vagy konfliktuskereső alkat?

Nem kerülöm a konfliktusokat, de ha van ésszerű kompromisszum, akkor arra törekszem.

Nemrég zárult jogerős bírósági ítélettel a móri ügy. Ön hogy látja magát a bűncselekményt és a nyomozást?

Sok mindent láttam már, de egyszerűen megemészthetetlennek tartom, úgy is mint rendőr, úgy is mint ember. Nagyon drukkoltam az NNI-nek [a Nemzeti Nyomozóirodának], hogy minél előbb eredményt érjenek el. Őszintén mondom, mert az az eredmény nemcsak az NNI-é, hanem az egész rendőrségé is. A másik, hogy ha a bíró így látja az eredményt, akkor biztos, hogy ez így is történt. Emellett meggyőződésem, hogy egyszer meg fogják találni, aki lőtt. Mert meg kell találni. Ez az ember nem sétálhat szabadlábon.

Dolgozott a móri ügyön?

Magában a nyomozócsoportban nem dolgoztam, de küldtünk nekik információkat.

Leírhatjuk-e hogy hol született?

Azt inkább ne. Ez mindig így van a rendőröknél, az ember a családját azért félti, ha önmagát nem is. Magamat sose féltettem, de ha a bűnöző agyával gondolkodok, akkor nem válaszolok ilyen kérdésre.

Voltak egyébként ilyen ügyek?

Tudok olyanról, hogy rendőröket rendőrök védtek. Ez is benne van abban, hogy félti az ember a családját.