Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Mozgókép bakeliten

2000.11.20. 12:53
Összehasonlítani a DVD-vel vagy akár egy VHS-szalaggal nem lenne sportszerű. A kép fekete-fehér, eléggé darabos és meglehetősen rosszminőségű, viszont valódi. Gebhard Sengmüller, a VinylVideo kifejlesztője úgy gondolja, kulturális lyukat tömött be a bakelitre nyomott mozgókép segítségével.

A kísérlet abból a feltevésből indult ki, hogy lehetséges lett volna videokészüléket építeni az első televíziók idején, 1938-ban. Az akkor rendelkezésre álló technológia segítségével most sikerült is megalkotni a "forradalmi" VinylVideo-t, a bakelit lemezre nyomott mozgóképet. Így lehetséges, hogy a tűt a lemezre helyezve mozgókép tűnjön fel a televízió képernyőjén.

Persze a képminőség korántsem tökéletes. El kellett fogadni azt, hogy a bakelitet nem kifejezetten erre tervezték, meglehetősen kis sávszélességet képes befogadni, ami videofelvételek rögzítésére alkalmatlanná teszi, legalábbis eddig így tudtuk.

A mozgóképet hanggá kellett alakítani

Az első probléma az volt, hogy a mozgóképet hanggá kellett alakítani. Ahhoz hogy lemezre lehessen nyomni, először lecsökkentették a framrate-et 30 kép/másodpercről 8 kép/másodpercre, azután áttértek a frekvenciamodulációról (fm) az amplitudómodulációra (am), végül a kép legapróbb részleteit, a képpontokat hanggá alakították.

A gép működése hasonlatos a fax működéséhez. Minden egyes képpont kap egy meghatározó számot 0 és 255 között, a szürkefokozattól függően. A lemezen minden fokozat egy hangmagassághoz tartozik, a legalacsonyabb hang a fekete, míg a legmagasabb a fehér. Így aztán a kapott hanganyagot lemezre lehet nyomni, amit egy teljesen normális lemezjátszón le lehet játszani, csupán egy jelátalakítóra van hozzá szükség, ami szintén az adott kor technológiájával készült. Egyébként csupán csak valami olyasmi lenne hallató, mint ha az ember egy C64-es kazettát próbálna meghallgatni.

Betömtünk egy újabb kulturális lyukat

A feltaláló nem a képélességre és a hangminőségre büszke, véleménye szerint kulturális lyukat töltött be azzal, hogy megalkotta a VinylVideo-t, ezzel újabb területre bevezetve a bakelitlemezt. Mint mondta, az első CD-lemezek megjelenésével a bakelit halálát jósolták, mára viszont újabb és újabb lemezeket nyomnak.

A VinylVideo azt is bebizonyította, hogy a bakelitben sokkal több lehetőség rejlik, mint azt egykor gondolták - mondta. Habár valószínűleg nem fog széles körben elterjedni, mégis bizonyíték arra, hogy már régebben is létezhetett volna videó. Sengmüller találmányát inkább művészeknek szánja, akik a VinylVideoval egy újabb művészi dimenzióba léphetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!