Auguszta
-4 °C
2 °C

Tizenketten haltak meg a hosszú hétvégén

2005.03.16. 07:13
A péntektől keddig tartó hosszú hétvégén országosan tizenkét ember vesztette életét, és ötvennégyen sérültek meg közlekedési balesetekben. A tűzoltók összesen 811-szer nyújtottak segítséget a négynapos ünnepen.

Az elmúlt 48 órában három súlyos közlekedési baleset történt.

Halálos balesetek

Az egyik hétfő este történt, amikor összeütközött egy gépkocsi és egy kamion a 42-es úton. A baleset Ártánd közelében történt, egy ember súlyosan, kettő pedig könnyebben sérült.

A másik baleset kedd este történt a 3-as úton, Heves megyében Hort és Gyöngyös között három autó ütközött össze. A balesetnek három súlyos és három könnyű sérültje volt, őket a tűzoltók emelték ki, és szállították kórházba.

Kedd este háromnegyed hétkor Bács-Kiskun megyében, Zsana településnél egy Trabant és egy Lada ütközött össze. A gáztározóhoz vezető keskeny úton történt a baleset, amelyben a 45 éves zsanai lakos életét vesztette. A másik gépkocsi vezetője nem sérült meg.

Ittas vezető gázolt

Életét vesztette egy fiatalember, amikor szerdán hajnalban gépkocsija frontálisan ütközött egy szlovák kamionnal Szombathely és Zanat között, a 86-os számú főúton. A kamion 200 métert tolta maga előtt az ütközés miatt beszorult autót, amelynek sofőrje, egy fiatal szombathelyi férfi, a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Két ember megsérült, egyikük súlyosan abban a közlekedési balesetben, amelyet kedden délután egy ittas vezető okozott Debrecen belvárosában. Egy gyorsan hajtó gépkocsi kisodródott a kanyarban, nekiütközött egy mikrobusznak, majd elütött két gyalogost. A baleset következtében az egyik járókelő súlyosabban, a másik könnyebben sérült. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a balesetet okozó gépkocsi vezetője ittas volt.

Tűz az úszóházban

A tűzoltók összesen 811-szer nyújtottak segítséget a hosszú hétvégén - mondta el szerdán reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

A kivonulás oka egyrészt a belvízzel összefüggő szivattyúzás, homokzsákrakás, műszaki munkálatok voltak, a másik pedig a jó idő beálltával megszaporodott avar-, nádas-, bozóttüzek, amelyek pedig a hétvégi telkeken történő tavaszi nagytakarítással, égetéssel függtek össze - nyilatkozta Dobson Tibor.

Egy személy életét vesztette, egy másik pedig súlyos sérüléseket szenvedett Budapesten a XIII. kerületben egy úszó építményben történt tűzben. A Zsilip utcánál egy körülbelül háromszor három méteres alapterületű úszó építményben keletkezett kisebb tűz. A helyszíni vizsgálat megállapítása szerint a tüzet dohányzás okozta.

Készültség a Fekete-Körösön

A Fekete-Körös völgyében továbbra is árvízvédelmi készültség van érvényben 36 kilométeren. A belvízzel összefüggő védelmi munkálatok szinte az egész Alföldön jellemzőek, bár kritikus helyzet sehol sincs.

A hétvégén több megyében - Győr, Borsod, Pest - volt belvízvédelmi munka. Ez a munka a Pest megyei Gyömrő településen volt a legintenzívebb, összesen három tározót kellett készíteni, hat helyen folyik védekezés, de kitelepíteni sem itt, sem máshol nem kellett senkit a belvíz miatt.