Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Két nap alatt 21 halott az utakon

2004.11.13. 12:07
Egy kamion előbb letért az útról, majd pótkocsija keresztbefordult és ütközött egy szabályosan közlekedő kisbusszal. A kamion vezetője nem sérült meg, a mikrobusz vezetője és egyik utasa a helyszínen életét vesztette. Két nap alatt 21-en haltak meg az utakon, a rendőrség
Két halottja és 12 súlyos - azon belül egy életveszélyes - sérültje van annak a közúti balesetnek, amely Dunakömlőd határában történt szombat reggel a 6-os főúton. Egy Budapest irányából érkező, magyar rendszámú kamion ismeretlen okból letért az úttestről, majd amikor a sofőr megpróbálta visszamanöverezni a járművet, az ellenkormányozás következtében pótkocsija egy szemből érkező kisbusznak ütközött - mondta el Illés László alezredes, paksi rendőrkapitány elmondta.

A szabályosan közlekedő jármű az árokba fordult, majd a kamion rádőlt. A mikrobusz vezetője és egyik utasa a helyszínen életét vesztette, egy sérültet koponyasérüléssel életveszélyes állapotban szállítottak a pécsi idegklinikára, további 11 súlyos sérültet pedig a dunaújvárosi, és a szekszárdi kórház fogadott. A kamion vezetője nem sérült meg. A korábbi jelentések még 13 sérültről szóltak.

A rendőrkapitány tájékoztatása szerint a kisbusz egy harkányi vállalkozó tulajdona, utasai is Baranya megyeiek. A sérült kisbusz műszaki mentését a 6-os főúton befejezték, a kamion kiemelése azonban több órát vehet igénybe, ahhoz Kecskemétről indítottak el darus járművet - tájékoztatta az MTI-t a megyei katasztrófavédelem ügyelete. A rendőrség tájékoztatása szerint a főút reggel 7 óra óta tartó teljes útzárát feloldják, a kamion kiemeléséig azonban csak rendőri irányítás mellett, félpályán haladhat a forgalom, majd várhatóan a délutáni órákban egy időre újra teljes útzár lép érvénybe.

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt szombat reggel az M1-esen is. Az MTI az Országos Mentőszolgálat ügyeletétől úgy értesült, hogy a baleset következtében két személy vesztette életét, hárman pedig megsérültek.

Két férfi meghalt, egy súlyosan sérült szombaton a 62-es főúton, a Fejér megyei Szabadegyháza külterületén történt balesetben. Egy Dunaújváros felől Seregélyes irányába tartó személyautó előzésbe kezdett, a manővert azonban nem tudta befejezni, és frontálisan ütközött a szemből érkező gépkocsival - mondta el a baleset körülményeiről a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. R. Szabó Ágnes hozzátette: az előző gépkocsi vezetője súlyosan sérült, a másik autó sofőrje és utasa a helyszínen meghalt.

Két nap alatt 21 halott

Az elmúlt két és fél napban 21-en haltak meg az ország közútjain, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ezért felhívja az autósok figyelmét, hogy az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek - közölte a rendőrség szombaton az MTI-vel. Az elmúlt két és fél napban összesen 21-en haltak meg az ország útjain, halálos közlekedési balesetekben. Szombaton már összesen nyolcan vesztették életüket az utakon - mondta Kovács Viktória, az ORFK sajtóreferense.

A csúszos utak és a figyelmetlenség okozza a legtöbb balesetet

Általános tapasztalat, hogy a járművezetők az időjárási viszonyokhoz képest gyorsabban haladnak, és nem veszik figyelembe azt, hogy az esőzések miatt megnő a féktávolság. A balesetet másik jellemző oka a figyelmetlenség: a vezetők legtöbbször nem veszik figyelembe, hogy a ködszitálás miatt változnak a látási viszonyok és csúszóssá válnak az utak - mondta Kovács Viktória. Hozzátette: az országban most már egyre gyakrabban kell számítani talajmenti fagyokra, az autóvezetőknek fel kell készülniük az emiatt síkossá váló utakra. A rendőrség javasolja a téli gumik használatát, amellyel biztonságosabban tudnak az autósok közlekedni. Elmondta: a nem körültekintő előzések is balesetet okozhatnak. Általános tapasztalat, hogy előzéskor az autóvezetők nem érik fel helyesen a szembejövő autó a sebességét, ezért fokozott körültekintésre hívjuk fel az autósokat - mondta.

Két-három, halálos áldozatokat követelő baleset sajnos már nem tekinhető kiugróan soknak ebben az időszakban a hétvégék tapasztalatait figyelembe véve - mondta az Indexnek Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentők számára is kiugróan súlyos volt ugyanakkor a 6-os úton történt baleset, melyben a sok súlyos és életveszélyes sérültet 11 járművel szállították kórházba.