Judit
3 °C
7 °C

Kánikula a hétvégén

2002.06.22. 10:30
Kiváló a Balaton és a Velencei- tó, valamint a Duna és a Tisza vízminősége, a hét végén sem kell algásodásra számítani a tavakban. Több strandon bevezetik a kedvezményes családi belépőket, a MÁV pedig több vonattal közlekedik a Balaton környékén a nyári szezonban.
A Balaton vízminősége összességében kiválónak tekinthető. A tájékoztatási rendszerbe bevont 28 balatoni fövenyfürdő közül 24 kiváló minősítést kapott, 4 strand vizének ismételt vizsgálata pedig folyamatban van. Az üzemeltetőktől kapott adatok alapján szintén kiválónak minősül 7 további balatoni tófürdő vize. A Balatonhoz hasonlóan a Velencei-tónál is kiválónak mondható a víz minősége. Az ellenőrzött mind a 9 Velence-tavi fürdő vize megfelelőnek minősül a fürdőzésre való alkalmasság szempontjából. Algásodás sem a Balatonnál, sem a Velencei-tónál sem fogja zavarni a következő napokban a fürdőzőket. A Duna és a Tisza strandjainál vett legfrissebb minták eredménye is kiváló vagy megfelelő vízminőséget mutatott - tartalmazza az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat internetes honlapja.

Új kedvezmények a strandokon

Ezentúl délután 4 órától mindenki fél áron mehet be a rekonstrukció után megnyíló Palatinusra és a Csepeli strandra, mert kedvezőek voltak a három fővárosi strandon hétfő óta tartó kísérlet tapasztalatai. A Dagályon, a Csillaghegyi és a Római strandon az eltelt néhány nap alatt pozitív fogadtatásra talált egy újabb tervezet. Ennek keretében az úgynevezett családi kedvezménnyel egy vagy két szülővel, maximum négy 18 év alatti, és diákigazolvánnyal rendelkező gyermek ingyenesen mehet be délután a strandokra. Abban az esetben, ha egy szülőnek négynél több gyermeke van, akkor ennek igazolása után a többi fiatal is ingyen fürödhet.

Több vonat indul a Balatonhoz

A MÁV a balatoni vasútvonalakon több személyszállító vonatot állít forgalomba a nyári utazási szezonban. A nyári menetrend szerint a télihez képest összesen nyolc pár vonattal több közlekedik a balatoni vasútvonalakon. Ebbe beleértendő a Szegedről és Nyíregyházáról Keszthelyre és Tapolcára induló nagy távolságú idényvonat is. Az előszezonban - június 28-ig - főként a hétvégén indít több vonatot a vasúttársaság. Az utazási főszezon június 29-től augusztus 20-ig tartó időszakában közlekedik majd a legtöbb vonat a Balaton partján, többségük naponta. Budapestről pénteken délután és szombaton délelőtt óránként indulnak vonatok a Balaton felé.

A Mávinform szerint a jelenlegi kánikula még nem okoz fennakadást a vasúti közlekedésben. Azonban ha folytatódik a felmelegedés, akkor adódhatnak problémák, hiszen a sínek szempontjából a kritikus hőmérséklet 38-40 fok.

Teljes gőzzel dolgozik az FKF

A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság a hét végén teljes úttisztító kapacitással dolgozik. Műszakonként 40 takarító géppel járják majd Budapest utcáit; a meleg enyhítésére 25 kocsival locsolják az utakat. A társaság közlése szerint kiemelt feladatként kezelik a hétvégi Hídünneppel és a Dunai Vízikarnevállal kapcsolatos elő- és utótakarítási munkálatokat. A vállalat folytatja Budapest aluljáróinak takarítását, eltávolítják a falfirkákat, pótolják a hiányzó utastájékoztató táblákat, illetve a padló- és oldalfal-burkolatokat. A takarítás során június végén, illetve július elején az Astoriánál, az Örs vezér téren, a Határ úton, a Nyugati téren, a Baross téren és a Ferenc körúton lévő aluljárókat tisztítják meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?