Auguszta
-7 °C
0 °C

Fekete hétvége az utakon

2004.09.27. 08:59
Húsz ember vesztette életét az elmúlt hétvége során az ország útjain, közülük kilencen Vas megyében. A legsúlyosabb balesetben, a vasi Boba térségében egyszerre öten haltak meg.
A tragédiák sora a szabolcsi Tiszabercelnél kezdődött, ahol pénteken délelőtt egy asszony vesztette életét egy árokba boruló autóban - adta hírül a HavariaPress.

Bobánál egyszerre öten haltak meg

A Bács-Kiskun megyei Kadafalva határában egy motoros rohant árokba, s a kórházban belehalt sérüléseibe. Szombaton reggel Pilisnél hunyt el egy sofőr, figyelmetlen előzés miatt, ugyanekkor Kétegyházán egy fának rohanó BMW vezetője halt meg. Kora délután egy személyautó vezetője halt meg, miután Tiszakécske és Lakitelek között az árokba hajtott. Szombat este két ember vesztette életét a 36-os főút nagycserkeszi szakaszán, ahol két autó ütközött egymásnak.

Vas megyében öt balesetben összesen kilencen haltak meg a hétvégén, alig több mint 24 óra leforgása alatt. Szombat hajnalban fának hajtott egy autó Répcelak közelében, a 85-ös főúton, s a volánnál ülő nő belehalt sérüléseibe. Aznap délben Szalafőn egy idős férfi akart beállni autójával a garázsba, ám közben - tisztázatlan körülmények között - halálra gázolta 84 éves szomszédasszonyát.

Este Boba és Egyházashetye között történt közlekedési baleset, ami után a tűzoltók öt ember holttestét vágták ki az összeütközött Wartburg és Suzuki roncsai közül. Vasárnap hajnalban Nemeskolta belterületén egy 49 éves targoncás kátyúba hajtva borult fel és vesztette életét, délelőtt pedig egy kerékpárost is halálra gázolt Ják és Szentpéterfa között egy autós, aki ráadásul segítségnyújtás nélkül továbbhajtott a helyszínről.

A HavariaPress híradása szerint a tragédiák sora még vasárnap is folytatódott. Kora hajnalban a Fejér megyei Nádasdladány közelében egy mezőgazdasági munkagép ütközött egy kisbusszal, s a balesetben ketten vesztették életüket, további hárman pedig súlyosan megsérültek. Délután egy óra körül a fővárosban, a Fradi-pálya mellett is halálos baleset történt, amikor az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében egy Fiat és egy Volkswagen kisteherautó ütközött össze. A Pest megyei Csemő belterületén pedig vasárnap kora este órákban egy Lada gázolt halálra egy vele azonos irányban haladó biciklistát, majd a sofőr segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A feltételezett cserbenhagyókat a rendőrség ebben az esetben azonosítani tudta, és eljárást indított velük szemben.

Hat százalékkal nőtt a közlekedési balesetek száma

Az idei év első hét hónapjában hat százalékkal emelkedett a közúti közlekedési balesetek száma az országban az előző év azonos időszakához viszonyítva - tartalmazza a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentése, amelyet az MTI hétfőn kapott meg. A baleseteknél bekövetkezett sérülések kimenetele kevésbé volt súlyos, a közutakon 18-cal kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A statisztikai adatok szerint ugyanakkor negyedével, 25 százalékkal nőtt az ittasan okozott balesetek száma.

Az év első hét hónapjában 11.123 személyi sérüléses baleset történt az országban. A balesetek 5 százaléka halállal végződött. A balesetek következtében súlyos sérülést több mint 4.400-an szenvedtek, könnyebben sérültek meg több mint 10.400-an. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 6 százalékkal, a könnyű sérüléses balesetek száma pedig 7 százalékkal emelkedett az idei év első hét hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A balesetek száma az elmúlt hét hónapban az ország minden régiójában emelkedett, legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon, több mint 16 százalékkal. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön történtek a legsúlyosabb kimenetelű személyi sérüléssel járó balesetek. Ezekben a régiókban száz sérültből hatan meghaltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!