Gerzson
-3 °C
3 °C

A lelőtt képviselő testvére véltetlenül húzta meg a ravaszt

2006.10.04. 15:41
Nem akarattal, véletlenül lőtte le vadászat közben testvérét, állítja U. Ottó, akinek pere szerdán kezdődött meg. A hasba lőtt parlamenti képviselő a kórházban meghalt.

Szerdán megkezdődött a tavaly ősszel vadászbalesetben elhunyt országgyűlési képviselő, Urbán Árpád bátyjának tárgyalása a Balassagyarmati Városi Bíróságon. U. Ottót halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

Urbán Árpád balassagyarmati szocialista parlamenti képviselőt tavaly novemberben 75 éves bátyja vadászat közben lőtte le. A testvér azt vallotta, hogy a vadászaton négy, az erdei úton átszaladó vaddisznót látott meg, a másodikra rálőtt, de nem találta el. Utána hallotta, hogy testvére felkiált. A képviselő kórházba szállítása után elhunyt, halálát a haslövés miatti belső elvérzés okozta.


A Cserháti vadászház bejárata

A Nógrád Megyei Bíróság szóvivő, Barsi József elmondta, hogy U. Ottó a nyomozati eljárástól eltérően ezúttal részletes vallomást tett. Szerinte a puska ravaszát sem gondatlanul, sem akarattal nem húzta meg. A gyorsító szerkezet azonban be volt kapcsolva, így valamilyen külső behatásra elsülhetett a puska.

A vád szerint a férfi több vadászati szabályt is megszegett, és emiatt következett be a honatya halála. Az ügyészség szerint Urbán Ottó a lövés előtt nem mérlegelte kellően a lövedék várható útját és becsapódási helyét, nem tartotta be azt a szabályt, mely szerint tilos a vadászok vonalán átfutó vadat célozva követni, és megszegte a vadászatvezető aznap reggel kiadott utasítását is, mely szerint az út irányába senki nem lőhet.