Sára, Márió
2 °C
6 °C

Befagyott a Balaton

2001.12.10. 11:42
Kapcsolódók (1)
A jég egyelőre életveszélyes, sőt, aki rálép még meg is büntetik. A kompok sem járnak.
Teljes egészében beállt ugyan hétfő reggelre a jég a Balatonon, a vastagsága 4 centiméter, de sportolásra alkalmatlan - közölte hétfőn Horváth Ákos, a siófóki Meteorológiai Obszervatórium ügyeletese. Tilos a vékony jégre rámenni, s aki ezt nem tartja be, az tízezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető - figyelmeztetett Kovács József zászlós, a siófoki Vízi Rendészeti Kapitányság ügyeletese. Szerinte, ha ilyen hideg marad az idő, akkor a hét végén már rá lehet lépni a part menti jégre.

Miklós Tibor hadnagy, a balatonfüredi vízi rendészeti őrs parancsnoka arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy a napokban szórólapokat juttattak el a part menti települések iskoláiba, s azon felhívták a gyermekek figyelmét a jég veszélyeire, továbbá arra, hogy csak akkor és ott szabad rámenni a jégre, ahol az adott szakaszt az önkormányzat táblákkal már kijelölte. Utalt arra is, hogy a kijelölt helyeken megtalálhatóak a szükséges mentőfelszerelések, ha mégis baj történne.

Tájékoztatása szerint még akkor sem tanácsos beljebb menni100-150 méternél, ha már kellően megvastagodott a jég, ugyanis a Balaton télen is kiszámíthatatlan. A medrében több helyütt is úgynevezett "hevesek", gázfeltörések keletkeznek, amelyek fölött teljesen elvékonyodik a jég - mondta. Ez a jelenség különösen akkor veszélyes, ha hó borítja a jég felszínét.

Horváth Ákos, a siófóki Meteorológiai Obszervatórium ügyeletesének tájékoztatása szerint is jelenleg gyorsan hízik a jég, mivel hétfőn reggel mínusz 7 fokot mértek, vasárnap éjszaka pedig elérte a hőmérséklet a mínusz 12 fokot is. A szakember elmondta: az előrejelzések szerint csütörtökig folytatódik a rendkívül hideg időjárás, s ezalatt tovább vastagszik a jég.

Hétfő reggel hét órakor az első komp még elindult Szántódról Tihanyra, s a hajó fél nyolckor vissza is indult, de nyolc órakor már nem indították el a következő járatot, mert annyira jeges volt a Balaton vize. A legközelebb tavasszal indul újra komp Szántód és Tihany között.