Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az Üllői út a legveszélyesebb

2004.03.25. 15:34
A fővárosban a legtöbb személyi sérüléses baleset délután történik, többnyire hosszú, egyenes útszakaszokon vagy nagyobb kereszteződésekben. 2003-ban közúti balesetben tízzel kevesebben haltak meg, a sérültek száma viszont emelkedett.
"Az ókori Róma közlekedését ötszáz rabszolga irányította. Nekünk nincs ötszáz rabszolgánk, van viszont négyszázezer regisztrált gépjárművünk" - próbálja érzékeltetni a budapesti rendőrség helyzetét Szécsi Tibor, a BRFK forgalomszervezési alosztályvezetője az Indexnek. A magyarorszag.hu-n is olvasható adatok szerint 2003-ban az Üllői út volt a legveszélyesebb szakasz a fővárosi úthálózatban.

Veszélyes utcák
A rendőrség a baleseti adatokról folyamatos statisztikát vezet, aminek része az az éves szintre lebontott baleseti ponttérkép. Ennek alapján tavaly a legtöbb baleset a következő útszakaszokon volt: az Üllői és a Váci út teljes hosszában, Pesti út (XVII. kerület), Hungária körút (XIV. kerület), Szentendrei út (III. kerület), Árpád út (III. kerület), Nagy Lajos király útja (XIV. kerület), Szentmihályi út (XV. kerület), Fehérvári út (XI. kerület), Bécsi út (III. kerület), Erzsébet királyné út (XIV. kerület).

Hosszú, egyenes útszakaszok

A statisztikák elemzéséből kiderül: a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset dél és este hat között történik, forgalommentes, vagy gyenge forgalomban - ez utóbbinak feltehetőleg az a magyarázata, hogy csúcsforgalomban az alacsony sebesség miatt az esetleges balesetekben nem sérülnek meg annyira a közlekedők. Az adatok szerint a balesetek nagy része többnyire hosszú, egyenes útszakaszokon, illetve közlekedési csomópontokban történt.

Fotó: Index
Ponttérkép
2002-ben száznyolcan haltak meg a főváros útjain, 2003-ban tízzel kevesebben vesztették életüket. Összességében a sérültek száma 5278-ról 5313-ra emelkedett. Az okok közt első helyen az elsőbbségadás elmulasztása áll (2003-ban 1184 baleset származott ebből), második leggyakoribb ok a kanyarodási szabályok megszegése (768 eset) harmadik pedig a gyorshajtás (565 baleset).

Idén eddig 739 közúti baleset történt Budapesten, ez tízzel kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen szakaszában. 2004. január elsejétől március 24-ig összesen huszonegyen haltak meg, ez hárommal kevesebb mint tavaly. Huszonhat esetben ittas volt a baleset okozója.