Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kevesebb a baleset, kevesebb a halott

2008.05.20. 09:39
Az első negyedévben tíz százalékkal csökkent a közúti balesetek száma és 34 százalékkal kevesebben haltak meg az utakon, mint 2007 elején. Kevesebb az ittas vezető is. Vonattal viszont jóval többször ütközött autó, mint tavaly.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítése szerint 104-gyel kevesebb ember halt meg az idei első negyedévben az utakon, mint tavaly. Ez 34 százalékos csökkenést jelent. A közúti balesetek száma összesen 10 százalékkal csökkent.

Az év első három hónapjában 187-en haltak meg balesetekben, 1400 volt a súlyos sérültek száma és 3600-nál is többen úszták meg könnyebb sérülésekkel balesetüket.

Az áldozatok majdnem fele vétlen volt. A meghalt autóvezetők fele, elöl ülő utasaik 56 százaléka nem használta a biztonsági övet.

A balesetek 11 százalékát ittas közlekedők okozták. Ezzel együtt az ittasan okozott balesetek száma 28 százalékkal csökkent. Leginkább Észak-Magyarországon javult ez a mutató, több mint 40 százalékkal.

A balesetek több mint kétharmada lakott területen belül volt, ám a halálos áldozattal járó eseteknek csak 5 százaléka történt településeken.

A közúti forgalomban és lakott területen belül a gyalogosok elütése és a keresztező irányban haladó járművek ütközése volt a leggyakoribb baleseti ok. Lakott területen kívül a megcsúszás, farolás, pályaelhagyás fordult elő a legtöbbször.

Csaknem 60 százalékkal növekedett viszont a vonat - gépjármű ütközések száma.

A balesetek 68 százalékát okozták személygépkocsik, 10 százalékát gyalogosok, 9 százalékát teherszállító járművek és 6 százalékát kerékpárosok.

A 2007. év azonos időszakának adataihoz viszonyítva a gyalogos okozta balesetek száma változatlan szinten maradt, a motorkerékpár okozta balesetek száma pedig csökkent, több mint 4 százalékkal.

A balesetek 89 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakoribb ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt.

Az autópályákon megsérültek 27 százaléka, ezen belül az M1-es autópályán megsérültek 48 százaléka külföldi állampolgár volt.

Az előző év első negyedévének adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkent, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon, 16 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 9, szemben az országos 11-es átlaggal.