Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reszkessenek a gyorshajtók

2007.10.18. 15:43
Új sebességellenőrző masinát állítana rendszerbe a rendőrség. A szerkezet előröl, hátulról is megörökítené a járműveket, sőt a vezető arcát is rögzítené. Így a motorosokat is el lehetne kapni, s elejét lehetne venni a "nem is én vezettem" trükköknek.

A gyorshajtásból eredő balesetek visszaszorítását szolgálja egy Németországból kölcsönkapott újfajta sebességellenőrző-berendezés -közölte Lovász Győző alezredes.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának referense szerint a 20 millió forintot érő műszer okosabb a Magyarországon használatos traffipaxoknál, mert egy járműről két felvételt is készít: egyet elölről, egyet hátulról. Így a szabálytalan motorosok is kiszűrhetők. Ráadásul a masina a kocsi vezetőjének arcát is megörökíti, azaz az esetleges reklamálásnál a rendőrség pontosan igazolhatja, ki is ült a volánnál.

A berendezést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság már fél éve teszteli, s további néhány hónapos vizsgálatra van szükség a végleges véleményalkotáshoz, ugyanis a képek feldolgozásának kapacitását is bővíteni kell, ez pedig időigényes feladat.

A rendőrség számításai szerint az évi 22 ezer sérüléssel járó (ezek közül 1200-1300 halálos kimenetelű) közúti baleset 38 százaléka a gyorshajtók rovására írható, ezért fontos az ilyen műszerek beszerzése.

Hazánkban egyébként jelenleg 150 sebességellenőrző készülék működik a rendőrségeknél, Svédországban viszont 500 ilyen ketyerével próbálják elejét venni az esztelen száguldásnak. Persze a technika nem minden, hívta fel a figyelmet Lovász, a balesetek visszaszorításához szükség van a jogszabályok szigorítására is.