Jácint
17 °C
31 °C

Reszkessenek a gyorshajtók

2007.10.18. 15:43
Új sebességellenőrző masinát állítana rendszerbe a rendőrség. A szerkezet előröl, hátulról is megörökítené a járműveket, sőt a vezető arcát is rögzítené. Így a motorosokat is el lehetne kapni, s elejét lehetne venni a "nem is én vezettem" trükköknek.

A gyorshajtásból eredő balesetek visszaszorítását szolgálja egy Németországból kölcsönkapott újfajta sebességellenőrző-berendezés -közölte Lovász Győző alezredes.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának referense szerint a 20 millió forintot érő műszer okosabb a Magyarországon használatos traffipaxoknál, mert egy járműről két felvételt is készít: egyet elölről, egyet hátulról. Így a szabálytalan motorosok is kiszűrhetők. Ráadásul a masina a kocsi vezetőjének arcát is megörökíti, azaz az esetleges reklamálásnál a rendőrség pontosan igazolhatja, ki is ült a volánnál.

A berendezést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság már fél éve teszteli, s további néhány hónapos vizsgálatra van szükség a végleges véleményalkotáshoz, ugyanis a képek feldolgozásának kapacitását is bővíteni kell, ez pedig időigényes feladat.

A rendőrség számításai szerint az évi 22 ezer sérüléssel járó (ezek közül 1200-1300 halálos kimenetelű) közúti baleset 38 százaléka a gyorshajtók rovására írható, ezért fontos az ilyen műszerek beszerzése.

Hazánkban egyébként jelenleg 150 sebességellenőrző készülék működik a rendőrségeknél, Svédországban viszont 500 ilyen ketyerével próbálják elejét venni az esztelen száguldásnak. Persze a technika nem minden, hívta fel a figyelmet Lovász, a balesetek visszaszorításához szükség van a jogszabályok szigorítására is.