Klaudia
-3 °C
3 °C

Frontálisan karambolozott egy helyettes államtitkár autója

2006.03.16. 15:26
Súlyos közúti balesetet szenvedett Szabó Sándorné, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön, Dunavecse közelében. Autójában ketten - a sofőr és egy főosztályvezető - meghaltak.

Szabó Sándorné (Fotó: mkogy.hu)

A baleset 11 óra 40 perckor történt az 51-es úton, a minisztérium szolgálati Saab-ja Dunavecse felé hajtott Budapestről, amikor a szemközti sávban jövő Liaz teherautó valamiért áttért a sávjukba, és frontálisan ütközött a minisztériumi autóval, mondta el az Indexnek Hortobágyi István rendőr-őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa. A szolgálati autóban minisztériumi dolgozók utaztak, hivatalos programra a kalocsai javító-nevelő intézetbe tartottak.

Életveszélyes sérülések

Feigenbaum Tamás, a Saab sofőrje és a mögötte ülő minisztériumi főosztályvezető - Gáspár Károly - a helyszínen életét vesztette. A sofőr mellett ülő 38 éves főtanácsos és a mögötte ülő 55 éves helyettes államtitkár - Szabó Sándorné - túlélte a balesetet.

A helyettes államtitkár asszonyt - aki 1998-2002 között az MSZP parlamenti képviselője, frakcióvezető helyettese volt - életveszélyes sérülésekkel vitte a mentőhelikopter Budapestre, az Országos Baleseti Intézetbe.

Gyász

Gáspár Károly 1969 óta dolgozott a közigazgatásban a gyermekvédelem különböző területein. Volt kisegítő iskolában nevelőtanár, majd iskolaigazgató, 1995-től pedig a központi közigazgatásban látott el gyermekvédelmi feladatokat: 1995-től az Egészségügyi Minisztériumban, 2003-tól az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban, 2004. október 21-től pedig az ICSSZEM-ben. 2005. június 1-jén kapta meg főtisztviselői kinevezését. Kitüntetései: Közigazgatási aranygyűrű (1994); Pro Caritate díj (1997); Hilscher Rezső emlékdíj (1999).

Feigenbaum Tamás 43 éves volt. 2002. január 1. óta dolgozott az egészségügyi tárcánál, majd a jogutód ICSSZEM-nél.

Az előtte ülő Csepeli Mariann, a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztály főtanácsosa is súlyos sérüléseket szenvedett, őt sokkos állapotban vitték el a mentők. A teherautót vezető 44 éves budapesti férfi sérülések nélkül úszta meg az ütközést.

Minisztériumi gyász

A halálos baleset megrázta a minisztériumot. Az elhunyt munkatársakat saját halottjának tekinti a tárca, temetésükről később intézkednek, áll a sajtóiroda délután kiadott közleményében.

A HavariaPress jelentése szerint az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium autójának bal oldalát letarolta a teherautó. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére teljesen lezárták az utat, délután negyed négykor oldották fel az útzárat, tájékoztatta az Indexet Hortobágyi István rendőr-őrnagy.

A rendőrök már kihallgatták a teherautó sofőrjét, aki elmondta, hogy beszorult a Liaz kormánya és nem tudott semerre irányt változtatni, folyamatosan balra húzott a jármű, így ütközött össze a minisztériumi kocsival. A rendőrség lefoglalta a balesetet okozó teherautót, a baleset pontos okait szakértők bevonásával vizsgálják.

Magyar politikusok halálos közúti balesetei (MTI)

1990. december 2. - Oroszlány közelében autóbaleset következtében elhunyt Deák Sándor, az SZDSZ Komárom megyei képviselője, amikor a síkos úton gépkocsija megcsúszott és nekicsapódott egy autóbusznak.

1993. április 4. - A Budapestről Győr irányába haladó Trabant személygépkocsi Tata külterületén az M1-es autópályán összeütközött egy görög kamionnal. A baleset következtében az öt utas közül kettő életét vesztette, kettő - köztük Solt Ottilia SZDSZ-s képviselő - súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett. Az egyik halálos áldozat Solt Ottilia fia volt.

1995. július 17. - A 35-ös számú főúton, Tiszaújváros közelében súlyos balesetet szenvedett a Gál Zoltánt, az Országgyűlés elnökét szállító Mercedes. Egy rendőrmotoros és két kormányőr meghalt, Gál Zoltán könnyű sérülést szenvedett. A Mercedesszel ütköző Trabant vezetője életveszélyesen, két utasa könnyebben megsérült.

1997. augusztus 13. - Tóth Pál MSZP-s országgyűlési képviselőt Miskolcon, zebrán áthaladás közben elütötte egy kerékpáros. Súlyos fejsérüléssel vitték kórházba, ahol 1997. augusztus 18-án belehalt sérülésébe.

2000. október 16. - Dr. Buza Attila fideszes országgyűlési képviselő, a Pest megyei Ócsa polgármestere gépkocsijával lehajtott az úttestről s életét vesztette az Alsónémediből Ócsa felé vezető 50-es főúton.

2000. október 28. - Somogy megyében, a 7-es főút ordacsehi leágazójánál súlyos balesetet szenvedett Nógrádi László közlekedési miniszter, amikor megkülönböztető jelzést használó gépkocsija előzött, de eléje került egy balra kanyarodó Trabant. A Trabant vezetője és utasa a kórházban meghaltak, a miniszter és vele utazó felesége, valamint a sofőr megsérült.

2001. augusztus 17. - Vancsik Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő életét vesztette, amikor autója az M7-es autópályán, az 55-ös és az 56-os kilométerszelvény között, előzés után kisodródott az útról és egy fának ütközött.

2004. november 10. - Gyalog Sándor, Szarvas alpolgármestere Szarvas és Nagyszénás között gépkocsijával egy teherautó pótkocsijának ütközött, s másnap hajnalban a békéscsabai Réthy Pál kórházban belehalt sérüléseibe.

2004. november 17. - Tóth Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő az esti órákban halálra gázolt egy kerékpárját toló férfit Szentes és Hódmezővásárhely között.