Bernadett
0 °C
4 °C

Kritikus árvízhelyzet Romániában

2006.04.19. 17:06
Válságos a dunai árvízhelyzet Románia déli részén. A gátak több településnél nem bírták tovább a terhelést, és átszakadtak. A településeket részben vagy teljesen elöntötte a víz, több ezer embert evakuálni kellett.

Rendkívül válságos helyzet alakult ki a dunai árvíz miatt Románia déli megyéjében, Doljban, ahol eddig már több mint hatezer embert kellett kitelepíteni. Még mindig nagy a veszélye annak, hogy a víz hatalmas területeket áraszthat el.

A legnagyobb küzdelem Bistret körzetében folyik, ahol katonák és csendőrök százai próbálták a helybéliekkel összefogva biztonságossá tenni a gátakat. Szerdára virradóra azonban a gát több helyen is átszakadt, a víz elöntötte a szántóföldeket, és félő, hogy a védművek nem lesznek képesek feltartóztatni az áradást, ha a víz átbukik rajtuk. Bistretből ezért folytatódik az evakuálás, szerdán a déli órákig mintegy kétezer embernek kellett elhagynia lakhelyét, sokan azonban nem hajlandók elhagyni házukat. További kilencezer embert figyelmeztettek arra, hogy baj esetén el kell hagyniuk lakhelyüket.

Tragikus állapotok vannak a Duna folyásának Bistrettől valamivel feljebb eső szakaszán, Rast község körzetében. Itt a folyam már pénteken átszakította a települést védő töltést, az eleinte ötméteres rés később két kilométeresre szélesedett, az ár teljesen elöntötte Rastot és a közeli Negoit. Raston jelenleg kétméteres vízben állnak a házak, több mint száz ház dőlt már össze. Innen több mint 4200 embert evakuáltak, nagy részük a Rast és Bailesti közötti autóút mentén elhelyezett katonai sátrakban lelt menedékre.

Vészhelyzet uralkodik a Duna keleti, alsó folyásánál is, Konstanca, Braila, Galac és Tulcea megyékben, ahol egész város- és falurészeket öntött el a gátakon átszivárgó víz. A legválságosabb napjait a Braila várostól délre fekvő Chiscani és környéke éli. Ezen a helyen immár egy hét óta öt kilométeres szakaszon folyik éjjel-nappal a munka a gátak megerősítése érdekében. Ha itt átszakad a gát, vagy átfolyik rajta a víz, hatalmas területeket öntene el a folyó, és Braila kikötőváros egy része is víz alá kerülne.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft