Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az utcán robbant szét az ötventonnás cet

2004.01.29. 13:16
Egy kutatóközpontba szállították éppen az ötventonnás állatot, amikor az a belsejében felgyülemlett gázok miatt szétrobbant.
Vér és bálnabelsőségek borították el Tainan városának egyik utcáját kedden, írja a Taiwan News. Az esetről szóló híradások szerint még vasárnap találták Junlin megyében azt a partra vetődött haldokló ámbrás cetet, amely a hatóságok szerint a legnagyobb ilyen módon szerencsétlenül járt tengeri emlős, amiről tudnak.

A szétrobbant cet
fotó: EPA

Az ötven tonnát nyomó, tizenhét méter hosszú állatot sikertelenül próbálták megmenteni és visszasegíteni élőhelyére. A szakértők boncolás és további vizsgálatok céljából - csaknem félnapos küzdelem árán - teherautóra emelték, és elszállították a partról.

Úton a kutatóközpontba azonban váratlan robbanás következett be: a tetemben felgyülemlett bomlási gázok utat törtek maguknak, és vérrel és bálnabelsőségekkel borították be az út mentén parkoló járműveket, kirakatokat. A gyomorforgató bűz miatt a takarítást végzők kénytelenek voltak gázmaszkokat viselni.

A szakértők szerint a meglehetősen undorító közjáték ellenére "használható" állapotban maradt a cet, a gyomortájéki roncsolódás nem okozott akkora károkat a tetemben, hogy ne lehetne oktatási és kutatási célokra hasznosítani.