Jusztina
1 °C
16 °C

Véres véget ért a norvégiai bálnaszafari

2006.07.06. 17:15
A norvég bálnanéző túra utasai sokkot kaptak, mikor a halászhajó mellett elúszó bálnát egy semmiből hirtelen feltűnő vadász megölte, ők meg végignézték. A következő halászhajóra éppen próbálták feltornázni egy már megölt bálna testét. Norvégiában a 20 éve tartó bálnavadászati tilalom ellenére szabad csukabálnát gyilkolni.

Egy turistacsoport bepillantást nyert a norvég bálnavadászat rejtelmeibe, pedig csak bálnanézőbe indult. Ahogy a turisták épp egy bálnát csodáltak, feltűnt egy bálnavadász, és megszigonyozta a szerencsétlen állatot, írja a BBC.

A turistákat szállító halászhajó a sarkvidéki Lofoten-szigetek felé indult. „Éppen úton voltunk a bálnák megfigyelésére alkalmas területre, amikor feltűnt egy bálnavadász hajója” – mesélte a kapitány, Geir Maan. Hozzátette, hogy a turistákat és a bálnavadászokat szállító hajók általában megpróbálnak távol maradni egymástól.

Akkor viszont valahogy túl közel került egymáshoz a két hajó. „Pont elhaladtak mellettünk, mikor észrevettem, hogy tőlük lőtávolságra egy csukabálna úszik” – magyarázta Maan. A legalább 80 fős turistacsoport teljes sokkban nézte végig a bálna legyilkolását.

„A vér szétáradt a vízben, nem volt valami szép látvány. Nem pont erre gondoltunk, mikor útnak indultunk” – kommentálta az esetet egy norvég lapnak a Hollandiából érkezett Leontien Dieleman. A történet még nem ért véget, a turisták nem sokkal később azt kényszerültek végignézni, ahogy egy újabb hajó fedélzetére cibálnak egy halott bálnát.

Tilos legyilkolni

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban tiltotta meg a kereskedelmi bálnavadászatot, Norvégia azonban szembeszállt a tilalommal. Lépését számos ország elítélte, Oszló viszont azzal érvel, hogy az ország északi vizeiben óriási csukabálna populáció él, a fajt még a vadászat sem fenyegeti.

Idén a norvég bálnavadászok a parlament döntése értelmében 1052 csukabálnát ölhetnek meg, az idei kvóta így 30 százalékkal magasabb a tavalyinál. A norvég bálnavadászok egyesülete szerint a kvóta kialakításakor figyelembe vették az ökoszisztémát, így fogadták el idén a magasabb számot. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a kvóta növelésével egyszerűen provokálni akarták a nemzetközi közösséget.