Árpád
-2 °C
4 °C

Véres véget ért a norvégiai bálnaszafari

2006.07.06. 17:15
A norvég bálnanéző túra utasai sokkot kaptak, mikor a halászhajó mellett elúszó bálnát egy semmiből hirtelen feltűnő vadász megölte, ők meg végignézték. A következő halászhajóra éppen próbálták feltornázni egy már megölt bálna testét. Norvégiában a 20 éve tartó bálnavadászati tilalom ellenére szabad csukabálnát gyilkolni.

Egy turistacsoport bepillantást nyert a norvég bálnavadászat rejtelmeibe, pedig csak bálnanézőbe indult. Ahogy a turisták épp egy bálnát csodáltak, feltűnt egy bálnavadász, és megszigonyozta a szerencsétlen állatot, írja a BBC.

A turistákat szállító halászhajó a sarkvidéki Lofoten-szigetek felé indult. „Éppen úton voltunk a bálnák megfigyelésére alkalmas területre, amikor feltűnt egy bálnavadász hajója” – mesélte a kapitány, Geir Maan. Hozzátette, hogy a turistákat és a bálnavadászokat szállító hajók általában megpróbálnak távol maradni egymástól.

Akkor viszont valahogy túl közel került egymáshoz a két hajó. „Pont elhaladtak mellettünk, mikor észrevettem, hogy tőlük lőtávolságra egy csukabálna úszik” – magyarázta Maan. A legalább 80 fős turistacsoport teljes sokkban nézte végig a bálna legyilkolását.

„A vér szétáradt a vízben, nem volt valami szép látvány. Nem pont erre gondoltunk, mikor útnak indultunk” – kommentálta az esetet egy norvég lapnak a Hollandiából érkezett Leontien Dieleman. A történet még nem ért véget, a turisták nem sokkal később azt kényszerültek végignézni, ahogy egy újabb hajó fedélzetére cibálnak egy halott bálnát.

Tilos legyilkolni

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban tiltotta meg a kereskedelmi bálnavadászatot, Norvégia azonban szembeszállt a tilalommal. Lépését számos ország elítélte, Oszló viszont azzal érvel, hogy az ország északi vizeiben óriási csukabálna populáció él, a fajt még a vadászat sem fenyegeti.

Idén a norvég bálnavadászok a parlament döntése értelmében 1052 csukabálnát ölhetnek meg, az idei kvóta így 30 százalékkal magasabb a tavalyinál. A norvég bálnavadászok egyesülete szerint a kvóta kialakításakor figyelembe vették az ökoszisztémát, így fogadták el idén a magasabb számot. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a kvóta növelésével egyszerűen provokálni akarták a nemzetközi közösséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?