József, Bánk
-6 °C
0 °C

Békés megyében találták a legtöbb ittas autóvezetőt

2005.03.29. 12:50
Békés megyében a megszondáztatott autósok 5,1 százaléka bizonyult ittasnak, Tolna megyében az autósok 0,22 százaléka bukott le. A rendőrség szigorított közúti ellenőrzést tartott az elmúlt öt napon, országszerte 678 ittas sofőrt találtak.

Húsvétkor több mint ötvennégyezerszer szondáztattak autósokat a rendőrök országszerte. Hétfő estig 678 sofőr bizonyult ittasnak az ellenőrzéseken, derült ki az összesítésből, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adott ki kedden.

Az elmúlt öt napon történt hatszáznegyven balesetből negyvenet okozott alkoholos befolyásoltság alatt álló autóvezető. A többi 638 esetbe beleszámítanak a balesetet nem okozó ittas sofőrök és a részeg kerékpárosok is.

Nyolc halálos balesetből kettőnél volt ittas a sofőr

A hatszáznegyven balesetből nyolc végződött halállal, ebből kettőnél volt ittas a sofőr. A súlyos sérüléssel járó 94 balesetből húsz esetben fogyasztott alkoholt az érintett autós. Személyi sérüléssel nem, de anyagi kárral járó baleset összesen négyszázhúsz történt, itt a balesetet okozók közül hárman voltak ittasak.

A legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szondáztattak a rendőrök: csaknem hatezer esetben fújatták meg a szondát, és ebből harmincnyolc esetben volt ittas az ellenőrzött személy. Négyezernél többször szondáztatott Hajdú-Bihar megye, Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrsége. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 833 esetben fújatták meg a szondát.

Békésben fogták meg a legtöbb ittas vezetőt

A legtöbb ittas sofőrt Békés megyében leplezték le: háromezer-háromszáz ellenőrzésből 172 esetben találtak alkoholos befolyásoltság alatt álló autóvezetőt, ez 5,1 százalékos arányt jelent. Országosan valamivel több mint 1,18 százalék lett az ittas sofőrök aránya az összes ellenőrzötthöz képest.

A legkevesebb ittas személyt Tolna megyében találták, itt ezerhétszáz szondáztatás után mindössze négy sofőr, tehát a vizsgált autósok 0,22 százaléka bukott le.