Géza
-12 °C
-4 °C

Tizenkét évet kapott a baltás gyilkos

2004.02.10. 14:25
Jogerősen tizenkét év fegyházbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla kedden egy tiszacsegei férfit, aki 2002 nyarán azért ütötte agyon az öccsét, mert az ittasan a megölésével fenyegette és a háza elhagyására szólította fel.
A szegedi táblabíróság büntető tanácsa a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság tavaly júniusban hozott határozatát hagyta helyben kedden. Az első fokon eljáró bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek T. Györgyöt, és tizenkét év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Előre bejelentett gyilkosság

Az 57 éves vádlott évekig Budapesten élt, majd 2002 tavaszán hazaköltözött Tiszacsegére, a szülői házba, ahol öccse lakott. A testvérek kapcsolata egy idő után megromlott, a sértett gyakran és sok alkoholt fogyasztott, többször pénzt is követelt bátyjától.

A szóváltások során tettlegességre nem került sor, mert az idősebb férfi igyekezett kitérni öccse elől. A vádlott ugyanakkor egyre nehezebben viselte a vitákat, egy alkalommal azt mondta a szomszédjának: nem tűri tovább öccse viselkedését és agyonüti.

Baltával fenyegette

A tragikus napon a vádlott elment vásárolni. Míg oda volt, testvére megivott egy-két liter bort, s mivel úgy érezte, hogy a bátyja túl sokáig marad távol, a ruháit kidobálta az udvarra, az ágyát kivitte a ház elé.

Hazatérő testvérét kiabálva fogadta, egy baltát lógatva a kezében gyilkossággal fenyegette, s azt követelte, hogy a férfi hagyja el a házat.

Többször is lesújtott

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy T. György ekkor kicsavarta öccse kezéből a baltát, és többször nagy erővel lesújtott a fejére. Amikor a sértett magatehetetlenül az ágyra zuhant, a vádlott a baltával még legalább tízszer a mellkasára csapott - állapította meg a vizsgálat.

A vádlott tette elkövetése után elhagyta a házat, bolyongott a községben, majd este haza érve látta, hogy testvére meghalt. Másnap reggel elment a polgármesterhez, és elmondta: megölte az öccsét.