Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Barnamedvék faltak fel két biztonsági őrt Kamcsatkán

2008.07.24. 11:10
Éhező medvék támadtak meg egy bányászokból és geológusokból álló csoportot a Kamcsatka félszigeten, két embert megöltek és felfaltak. 400 ember nem hajlandó visszatérni a térségbe és felvenni a munkát, amíg a hatóságok nem tesznek valamit a biztonságukért.

Harminc éhes barnamedve körülvett egy csoport geológust és bányászt az oroszországi Kamcsatkán, az állatok később két embert megöltek és felfaltak. Az áldozatok a bányát üzemeletető cégnél dolgoztak biztonsági őrként, írja a Guardian.

Jelenleg 400 olyan geológusnak és bányásznak kéne visszautaznia a térségbe, azonban amíg nem látják biztosítva, hogy a medvék nem támadnak, nem hajlandóak felvenni a munkát. A helyi hatóságok megpróbálták helikopterrel megközelíteni a helyszínt, hogy lelőjék a barnamedvéket, a rossz időjárás miatt azonban nem jártak sikerrel.

Az AP szerint egy barnamedve magassága elérheti a 3 métert, súlya elérheti a 700 kilót.

A Moszkvától több mint 12 ezer kilométerre, Oroszország keleti részén fekvő Kamcsatka félszigeten 12 ezer egyedből álló medvepopuláció él, az orvhalászat egyre növekvő népszerűsége azonban élelemhiányt okozott a medvéknek. A Kamcsatka félszigeten volt a világ lazacállományának csaknem negyede, mára viszont jelentősen csökkent, becslések szerint évente 100 ezer tonnát horgásztak ki engedély nélkül. Az orvvadászat egyébként a medvéket is érinti, tavaly 300 medvét lőttek le illegálisan.

A napokban a kamcsatkai Kalino falu környékén láttak 10 medvét, az állatok halat próbáltak fogni, és megdézsmálták a hulladékot. Viktor Leuskin polgármester vadászokat küldött a medvék után. „Végezni kell a ragadozókkal! Ha egyszer embert ölnek, megteszik újra és újra” – mondta a polgármester.

A rendkívüli ügyek minisztériuma úgy kommentálta az esetet, hogy idén vagy túl kevés a hal vagy túl sok a medve, de bármelyik is, a barnamedvéknek nincs elég táplálékuk, idézi a Guardian az orosz sajtónak adott nyilatkozatot.