Géza
-12 °C
-4 °C

Lassan apadnak a bánáti folyók

2005.05.03. 13:30
Továbbra is csak csónakon lehet megközelíteni Káptalanfalvát a Bánát vajdasági részén. Az évszázad romániai árhullámát okozó folyók ugyan apadásnak indultak, a napi pár centiméteres apadás miatt azonban másfél hónapig is eltarthat az árhullám levonulása.

Bár három-négy napja apadásnak indultak a folyók, az elárasztott bánáti területeken rendkívul lassan csökken a vízszint, így a szakemberek szerint még egy-másfél hónap kell az árhullám levonulásához. A legtöbb gondot okozó Temes vízszintje naponta alig pár centit csökken.

A Bánát vajdasági oldalán, Módosnál újabb három helyen vágták át a gátakat, hogy meggyorsítsák az ár levonulását. A kedvező jelek ellenére az árvízvédelemben részt vevő helyi lakosok és katonák továbbra is éjt nappallá téve dolgoznak, lankadatlanul erősítgetik az ideiglenes gátakat, mivel a víz nyomásának tíz napja ellenálló védvonalak sok helyütt feláztak.

Módoson hatszáz ház továbbra is víz alatt áll, Káptalanfalvát is csak csónakkal lehet megközelíteni. Párdányban az ártéren keresztül érkező víz miatt újra ki kellett telepíteni néhány családot.

A félelmek ellenére a térségben járvány nem ütötte fel a fejét, mert a hatóságok a több ezer állat eltakarítására fektették a legnagyobb hangsúlyt. Módos környékén nyolcvan tonna elpusztult jószágot égettek el, az életben maradtakat beoltották.

A szerb kormány válságstábja kedden közleményben tudatta, hogy az árvízvédelemben és a kárfelszámolásban részt vevők számára haladéktalanul szükségük lenne gumikesztyűkre, védőmaszkokra, fertőtlenítőszerekre és kisebb katonai vagy rendőri csónakokra. A segélyközpontokban elegendő élelem gyűlt össze, csak zöldség és halkonzerv hiányzik.