Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Biztonsági őrök segíthették az áruházi tolvajokat

2005.04.25. 11:52
A rendőrség eddigi információi szerint egy banda tagjai tavaly augusztus eleje óta rendszeresen követtek el lopásokat a kecskeméti áruházakban. A tolvajokat beavatott biztonsági őrök fedezték, akik arra is kioktatták őket, hogy melyik árun hol találják azt a chipet, ami a biztonsági kapunál jelez.

Több áruházi biztonsági ember ellen is büntetőeljárás indult Kecskeméten, mivel a gyanú szerint az őrök tolvajoknak segédkeztek. A kiskunsági megyeszékhely nyomozói eddig tíz embert hallgattak ki gyanúsítottként, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett lopássorozat miatt. A gyanúsítottak zöme Pest megyében élő, 25-30 éves fiatal, közülük jelenleg heten már előzetes letartóztatásban vannak.

A bandatagok az eddigi adatok szerint több különféle módszert váltogattak bűncselekményeik elkövetéhez. Egy áruházban például úgy vittek ki műszaki árukat az ügyfélszolgálatnál, hogy hamis számlákat készítettek hozzájuk, a lopásokba bevont biztonsági őr segítségével. Másik módszerük az volt, hogy egyikük az áruházban egy nagy méretű táskába pakolta az elvinni kívánt árukat, majd egy kabáttal letakarta azt; ezután pedig egy társa kitolta a bevásárlókocsit a pénztárnál, ahol pár száz forintért vásárolt valami apróságot, hogy ne legyen feltűnő a távozása.

Célzott elhelyezkedés

A tolvajokat a biztonsági őrök fedezték, akik arra is kioktatták őket, hogy melyik árun hol találják azt a chipet, ami a biztonsági kapunál jelez. Ezeket így a tolvajok még az áruházon belül leszedhették az ellopott holmikról. Az eddig kihallgatott tíz gyanúsított közül öten biztonsági őrök voltak valamelyik megyeszékhelyi hipermarketben. Akadt köztük olyan is, aki már célzottan azért helyezkedett el egy áruház őrségénél, hogy ott falazhasson cimboráinak.

A rendőrség eddigi információi alapján a banda tagjai tavaly augusztus eleje óta rendszeresen követtek el hasonló lopásokat a kecskeméti áruházakban, alkalmanként több százezer forintos kárt okozva. A nyomozóknak március utolsó napján sikerült lecsapniuk a bandatagokra, akik közül akkor öt főt tudtak ellopni, a következő hetekben pedig öt másik gyanúsított is rendőrkézre került. A nyomozás jelenleg is tart, így várhatóan újabb bűncselekmények felderítésére lehet remény. Az sem elképzelhetetlen, hogy az eljárás során tovább nő a gyanúsítottak létszáma.