Valér
2 °C
8 °C

Ismeretlen kór pusztít Bangladesben

2004.01.25. 16:23
Eddig tizenketten haltak meg a lázzal, eszméletvesztéssel járó betegségben. A kór nincs kapcsolatban az ázsai országokban terjedő madárinfluenzával, vélik.
Legkevesebb 12 ember halt meg Bangladesben egy mindeddig azonosítatlan kórban.

Nem kizárt, hogy esetleg a más ázsiai országokban is jelentkező úgynevezett madárinfluenza szedi áldozatait, de ennek ellent mond, hogy Bangladesben nem tudnak fertőzött baromfiról. A hatóságok ezért szövetminták egyesült államokbeli vizsgálatával szeretnék kideríteni a rejtélyes megbetegedések eredetét.

A csirkefarmerek sem értik

Az ismeretlen kórban főleg a fővárostól, Dakkától északra fekvő faridpuri körzet falusi lakosai betegszenek meg. A betegek, főleg fiatal fiúk, magas láztól és fejfájástól szenvednek és hánynak, mielőtt elvesztenék eszméletüket. Némelyeknek hasmenése is van.

A dakkai orvostudományi egyetem klinikájára e tünetekkel felvett öt páciens közül három halt meg az elmúlt pár napban. Egészségügyi illetékesek és sajtójelentések szerint január 17. óta másik kilenc személy életét oltotta ki az ismeretlen kór, ugyancsak elsősorban Faridpur körzetében.

A dakkai kórház egy orvosa elmondta: aggasztó a mindeddig azonosítatlan, rejtélyes betegség váratlan terjedése. Az ismeretlen kór miatt az egészségügyi hatóságok kapcsolatba léptek a térségbeli csirkefarmerekkel, de azok eddig nem tapasztaltak madárinfluenza okozta elhullást.