Ágnes
-1 °C
2 °C

Huszonhatan haltak meg a bangladesi ruhagyár alatt

2005.04.12. 10:03
Legkevesebb huszonhat ember halt meg a vasárnap éjszaka összeomlott bangladesi ruhagyár épülete alatt, további kétszázan továbbra is a romok között vannak. Szemtanúk elmondása szerint csaknem száz embert sikerült eddig élve kimenekíteni.

A fővárostól, Dakkától 32 kilométerre, Palasbari városában lévő ruhagyár kilencemeletes üzemépületének vasárnap éjszakai összeomlását egy kazán robbanása idézte elő. Biztonsági tisztviselők tájékoztatása szerint legalább 250 ember dolgozott az épületben a katasztrófa idején.

Kétszázan a törmelékhegyek alatt

A hadsereg mentőkutyákat is bevetett az emberek felkutatására, de darukkal és markológépekkel is próbálják kiszabadítani a romok alatt rekedt mintegy kétszáz embert.

Az üzemből csupán hatalmas betontömbök és téglatörmelék-hegyek maradtak. A mentőalakulatok lyukakat vágtak az épület tetején, és azon keresztül próbálnak vizet, élelmet és gyógyszert bejuttatni a bent ragadt embereknek.

A mentők és a hozzátartozók kétségbeesetten próbálnak segíteni az áldozatokon. Egyesek mobiltelefonon igyekeztek kapcsolatot teremteni az épület romjai közé szorult ismerőseikkel.

A hatóságok előzetes vizsgálatának eredménye szerint a kilencemeletes épületet engedély nélkül emelték egy mocsaras területen. A BBC szerint Khaleda Zia miniszterelnök a helyszínen tájékozódott a helyzetről. A bangladesi kormány vizsgálatot indított az ügyben.