Gerzson
-3 °C
2 °C

Tiltott a mobiltelefon a választások napján Bangladesben

2001.09.28. 16:29
Kapcsolódók (1)
Általános választásokra készülve Bangladesben elkezdték a bejelentett fegyverek begyűjtését, és betiltották a választások napján a mobiltelefonok használatát. A különös intézkedéseket a jóléti minisztérium vezére jelentette be. Az 1990-ben megdöntött katonai diktatúra után ez a harmadik szabad választás az országban.

Október elsején, hétfőn általános parlamenti és miniszterelnöki választásokat tartanak a 129 millió lakosú Bangladesben. Az India szomszédságában lévő államban a választásokra készülve Latifur Rahman népjóléti miniszter különleges intézkedéseket jelentett be: a regisztrált lőfegyvereket hétfőig be kell szolgáltatni, a választás napján pedig szünetel a mobiltelefon-szolgáltatás.

A népjóléti miniszter szerint az intézkedésekre azért volt szükség, hogy korrekt és békés voksolást biztosítson a polgároknak. A miniszter attól tart, hogy a különböző érdekszervezetekhez tartozó bűnözők a mobiltelefont felhasználva félemlíthetik majd meg a szavazókat.

A tiltás megnehezíti az újságírók és választási megfigyelők munkáját, lassítja a választási adatok összesítését. A választások két fő jelöltje egyébként az ország volt (1991-1996 között) miniszterelnöke, Begum Khaleda Zia és jelenlegi kormányfője, Hasina Wajed.

A többségében szunnita muszlim lakosú Banglades 1971-ben vált független állammá. A politikai bizonytalanság az első államfő, Sheikh Mujib 1975-ös meggyilkolásához vezetett. Az országban egymást követték az államcsínyek: 1975-ben, 1977-ben és 1982-ben, az alkotmányosságot 1986-ban állították vissza. Az utolsó katonai diktátor, Husszein Mohammed Ershad hatalmát 1990-ben döntötték meg. Az alkotmány megváltoztatásával 1991-ben Banglades parlamenti köztársasággá vált; a törvényhozó testület egykamarás és 330 tagú. Az elnök protokolláris szerepet kapott.