Dömötör
-1 °C
14 °C

Tasnádi bankfiókjának vezetője három évet is kaphat

2002.03.13. 15:10
Pénzmosás-gyanújának elmulasztása miatt indult eljárás egy bankfiókvezető ellen. Patrus Ágnes nem jelentette, hogy bankjában egy 200 milliós tranzakció történt. A pénzt a maffiavádakkal perelt Tasnádi Péter felesége vett fel a Komondor Kft-től. A bankvezető hallgatása akár három év szabadságvesztéssel is "honorálható".
Kétszázmillió forintos tranzakcióval kapcsolatban pénzmosás-bejelentési kötelezettség elmulasztása a vád egy bankfiókvezető ellen abban a büntetőperben, amely kedden kezdődött meg a II-III. kerületi bíróságon. Patrus Ágnes, aki a vádbeli cselekmények idején egy Margit körúti bankfiók vezetője volt, betegség miatt nem jelent meg a bíróságon, így az ügy érdemi tárgyalását májusra halasztották.

A vádirat szerint a Margit körúti fiókban a Hotex Kft. részére 2000. május 12-én megnyitott számlára május 15-én 200 millió forintos készpénzbefizetés történt a Komondor Kft. részéről.

Tasnádi feleségéhez ment a 200 millió

Tasnádi Judit - aki XI. rendű vádlott a férje, Tasnádi Péter ellen maffiavádak, továbbá súlyos erőszakos bűncselekmények, illetve gazdasági bűncselekmények miatt a Pest Megyei Bíróságon első fokon folyamatban lévő büntetőperben - május 15-én előbb 120 millió forintot, majd pár óra múlva 79 millió forintot vett fel, mint a Hotex Kft. tulajdonosa. Mind a Hotex Kft., mind pedig a Komondor Kft. szerepel a Tasnádi Péter és társai ellen benyújtott vádiratban.

Tasnádi Judit nem vádlottja a bankfiókvezető ellen folyó büntetőpernek. A pénzfelvételeknél Tasnádi Judittal volt a Hotex Kft. ügyvezetője, a perben vádlottként nem szereplő S. Krisztina.

A II-III. kerületi bírósághoz benyújtott vádirat tartalmazza, hogy a tranzakciók kapcsán Patrus Ágnes elkészítette ugyan a pénzmosás gyanújáról szóló bejelentő lapot, azonban az erre vonatkozó utasításokkal ellentétben, nem továbbította a Bankbiztonsági Főosztályhoz és ezzel az ügyészség szerint nem tett eleget a törvényben előírt bejelentési kötelezettségének.

A gyanút jelenteni kell

A vádirat tartalmazza azt is, hogy a fiókvezetőre vonatkozó bankigazgatói utasítást az 1994-es pénzmosás elleni törvény alapján 2000. április 25-i hatállyal bocsátották ki, azaz alig három héttel a vádbeli cselekmények előtt.

A II-III. kerületi bírósághoz benyújtott vádiratból kiderül, az utasítás minden banki dolgozóra vonatkozott és előírta, hogy minden pénzmosásgyanús esetről értesíteni kell a Bankbiztonsági Főosztályt, amely számítógépes rendszere révén automatikusan továbbította az információt az ORFK-hoz. A pénzmosás, illetve a pénzmosás-bejelentési kötelezettség elmulasztása bűncselekményeknek szinte alig van bírói gyakorlata, mivel rendkívül nehezen bizonyíthatóak az ilyen esetek és még a vádemelésig is csak elvétve jutnak el a büntetőeljárások.

A II-III. kerületi bíróság előtt induló perben a bűnösség megállapítása esetén a vád alapján három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Pest Megyei Bíróság előtt folyó büntetőper vádirata szerint Tasnádi Judit tisztában volt a pénzfelvétel időpontjában férje ellen folyamatban lévő büntetőeljárás tárgyával. A felvett pénzt elrejtette, annak hollétére a nyomozás során nem derült fény.

E tényállás alapján vádolja az ügyészség a Pest Megyei Bíróság előtt bűnpártolással Tasnádi Juditot, aki viszont tagadta bűnösségét.