Judit
3 °C
7 °C

Tasnádi bankfiókjának vezetője három évet is kaphat

2002.03.13. 15:10
Pénzmosás-gyanújának elmulasztása miatt indult eljárás egy bankfiókvezető ellen. Patrus Ágnes nem jelentette, hogy bankjában egy 200 milliós tranzakció történt. A pénzt a maffiavádakkal perelt Tasnádi Péter felesége vett fel a Komondor Kft-től. A bankvezető hallgatása akár három év szabadságvesztéssel is "honorálható".
Kétszázmillió forintos tranzakcióval kapcsolatban pénzmosás-bejelentési kötelezettség elmulasztása a vád egy bankfiókvezető ellen abban a büntetőperben, amely kedden kezdődött meg a II-III. kerületi bíróságon. Patrus Ágnes, aki a vádbeli cselekmények idején egy Margit körúti bankfiók vezetője volt, betegség miatt nem jelent meg a bíróságon, így az ügy érdemi tárgyalását májusra halasztották.

A vádirat szerint a Margit körúti fiókban a Hotex Kft. részére 2000. május 12-én megnyitott számlára május 15-én 200 millió forintos készpénzbefizetés történt a Komondor Kft. részéről.

Tasnádi feleségéhez ment a 200 millió

Tasnádi Judit - aki XI. rendű vádlott a férje, Tasnádi Péter ellen maffiavádak, továbbá súlyos erőszakos bűncselekmények, illetve gazdasági bűncselekmények miatt a Pest Megyei Bíróságon első fokon folyamatban lévő büntetőperben - május 15-én előbb 120 millió forintot, majd pár óra múlva 79 millió forintot vett fel, mint a Hotex Kft. tulajdonosa. Mind a Hotex Kft., mind pedig a Komondor Kft. szerepel a Tasnádi Péter és társai ellen benyújtott vádiratban.

Tasnádi Judit nem vádlottja a bankfiókvezető ellen folyó büntetőpernek. A pénzfelvételeknél Tasnádi Judittal volt a Hotex Kft. ügyvezetője, a perben vádlottként nem szereplő S. Krisztina.

A II-III. kerületi bírósághoz benyújtott vádirat tartalmazza, hogy a tranzakciók kapcsán Patrus Ágnes elkészítette ugyan a pénzmosás gyanújáról szóló bejelentő lapot, azonban az erre vonatkozó utasításokkal ellentétben, nem továbbította a Bankbiztonsági Főosztályhoz és ezzel az ügyészség szerint nem tett eleget a törvényben előírt bejelentési kötelezettségének.

A gyanút jelenteni kell

A vádirat tartalmazza azt is, hogy a fiókvezetőre vonatkozó bankigazgatói utasítást az 1994-es pénzmosás elleni törvény alapján 2000. április 25-i hatállyal bocsátották ki, azaz alig három héttel a vádbeli cselekmények előtt.

A II-III. kerületi bírósághoz benyújtott vádiratból kiderül, az utasítás minden banki dolgozóra vonatkozott és előírta, hogy minden pénzmosásgyanús esetről értesíteni kell a Bankbiztonsági Főosztályt, amely számítógépes rendszere révén automatikusan továbbította az információt az ORFK-hoz. A pénzmosás, illetve a pénzmosás-bejelentési kötelezettség elmulasztása bűncselekményeknek szinte alig van bírói gyakorlata, mivel rendkívül nehezen bizonyíthatóak az ilyen esetek és még a vádemelésig is csak elvétve jutnak el a büntetőeljárások.

A II-III. kerületi bíróság előtt induló perben a bűnösség megállapítása esetén a vád alapján három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Pest Megyei Bíróság előtt folyó büntetőper vádirata szerint Tasnádi Judit tisztában volt a pénzfelvétel időpontjában férje ellen folyamatban lévő büntetőeljárás tárgyával. A felvett pénzt elrejtette, annak hollétére a nyomozás során nem derült fény.

E tényállás alapján vádolja az ügyészség a Pest Megyei Bíróság előtt bűnpártolással Tasnádi Juditot, aki viszont tagadta bűnösségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?