Orsolya
10 °C
21 °C

Tankkal a bankba

2002.03.29. 09:00
A belgiumi Charleroiban a csütörtökre virradó éjszaka három helyen törtek be bankfiókokba nagy erejű terepjárókkal. A bankrablásoknak ez az újabb módszere néhány hete jelent meg a Belgium bűnözési fővárosának tartott Charleroiban.
Az egyszerű módszer annyiból áll, hogy a bonyolult és időigényes ajtófelfeszítés vagy a bankjegykiadó automata csákányos bontása helyett a bűnözők nagy erejű terepjáróval vagy nagy tömegű kamionnal egyszerűen bezúzzák a bankfiók bejáratát. A középkori várkapukat faltörő kossal ostromlók módjára a modern bankrablók nagy járművekkel rontanak be éjnek idején a bankfiókokba, és a betört falból általában legalább a bankjegykiadó automatát magukkal tudják vinni.

A cél: a bankjegykiadó automata

Az új ötlet gyorsan követőkre talált Charleroiban, ahol most hajnali 4 és 5 óra között egyszerre három banda próbálkozott a város három pontján, de közülük végül csak egy járt eredménnyel - a rendőrök viszont egyelőre egyetlen bankrablót sem fogtak el közülük. Az első helyen a BBL bankfióknál a rablók elsőként kikapcsolták a figyelő kamerát, majd kiemelték a megrongált falból a bankjegykiadó automatát, és azt kocsira rakva távoztak.

A másik, négytagú banda nem járt ilyen sikerrel, mert géperejű faltörő kosuk nem volt elég erős, nem tudták elég gyorsan kiszabadítani a bankjegykiadó automatát. Mivel rövid idő alatt nem boldogultak, inkább kereket oldottak, mielőtt a zajra felriadt lakók a nyakukra küldhették volna a rendőröket.

Tanácstalan rendőrök

Végül, a harmadik banknál a harisnyaálarcba és fekete kezeslábasba öltözött rablók be tudtak ugyan nyomulni a bezúzott kapun, de nem bajlódtak az automata kibontásával, hanem pörölyeikkel a pénztárfülkékbe igyekeztek beférkőzni. Nekik sem sikerült rövid idő alatt hozzájutniuk a pénzkötegekhez, így inkább menekülőre fogták a dolgot.

Mivel a sikertelen bankrablók is kiiktatták a figyelő kamerákat, a rendőröknek egyelőre alig van valami támpontjuk a nyomozáshoz, de azt már bizonyosra veszik, hogy néhány bűnöző csoport erre az újfajta bankrablásra szakosodott a környéken.

Charleroi, a bűn városa

A vallon nagyváros az elmúlt évben az elharapózott betörésekkel, rablásokkal és prostitúcióval olyan szomorú rekordokat ért el, hogy azok híre Belgium határain túl már bekerült egy-két amerikai világlapba is. A polgármester sürgető kérésére a kormány előbb külön rendőri osztagot vezényelt a városba, majd a múlt héten Guy Verhofstadt miniszterelnök a szűkebb kabinet tagjaival szemlét tartott a városban, s fokozott anyagi támogatást ígért a magas munkanélküliséggel is küszködő Charleroi megsegítésére.