Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tankkal a bankba

2002.03.29. 09:00
A belgiumi Charleroiban a csütörtökre virradó éjszaka három helyen törtek be bankfiókokba nagy erejű terepjárókkal. A bankrablásoknak ez az újabb módszere néhány hete jelent meg a Belgium bűnözési fővárosának tartott Charleroiban.
Az egyszerű módszer annyiból áll, hogy a bonyolult és időigényes ajtófelfeszítés vagy a bankjegykiadó automata csákányos bontása helyett a bűnözők nagy erejű terepjáróval vagy nagy tömegű kamionnal egyszerűen bezúzzák a bankfiók bejáratát. A középkori várkapukat faltörő kossal ostromlók módjára a modern bankrablók nagy járművekkel rontanak be éjnek idején a bankfiókokba, és a betört falból általában legalább a bankjegykiadó automatát magukkal tudják vinni.

A cél: a bankjegykiadó automata

Az új ötlet gyorsan követőkre talált Charleroiban, ahol most hajnali 4 és 5 óra között egyszerre három banda próbálkozott a város három pontján, de közülük végül csak egy járt eredménnyel - a rendőrök viszont egyelőre egyetlen bankrablót sem fogtak el közülük. Az első helyen a BBL bankfióknál a rablók elsőként kikapcsolták a figyelő kamerát, majd kiemelték a megrongált falból a bankjegykiadó automatát, és azt kocsira rakva távoztak.

A másik, négytagú banda nem járt ilyen sikerrel, mert géperejű faltörő kosuk nem volt elég erős, nem tudták elég gyorsan kiszabadítani a bankjegykiadó automatát. Mivel rövid idő alatt nem boldogultak, inkább kereket oldottak, mielőtt a zajra felriadt lakók a nyakukra küldhették volna a rendőröket.

Tanácstalan rendőrök

Végül, a harmadik banknál a harisnyaálarcba és fekete kezeslábasba öltözött rablók be tudtak ugyan nyomulni a bezúzott kapun, de nem bajlódtak az automata kibontásával, hanem pörölyeikkel a pénztárfülkékbe igyekeztek beférkőzni. Nekik sem sikerült rövid idő alatt hozzájutniuk a pénzkötegekhez, így inkább menekülőre fogták a dolgot.

Mivel a sikertelen bankrablók is kiiktatták a figyelő kamerákat, a rendőröknek egyelőre alig van valami támpontjuk a nyomozáshoz, de azt már bizonyosra veszik, hogy néhány bűnöző csoport erre az újfajta bankrablásra szakosodott a környéken.

Charleroi, a bűn városa

A vallon nagyváros az elmúlt évben az elharapózott betörésekkel, rablásokkal és prostitúcióval olyan szomorú rekordokat ért el, hogy azok híre Belgium határain túl már bekerült egy-két amerikai világlapba is. A polgármester sürgető kérésére a kormány előbb külön rendőri osztagot vezényelt a városba, majd a múlt héten Guy Verhofstadt miniszterelnök a szűkebb kabinet tagjaival szemlét tartott a városban, s fokozott anyagi támogatást ígért a magas munkanélküliséggel is küszködő Charleroi megsegítésére.