Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három tonnányi pénzt raboltak egy brazil bankból

2005.08.09. 12:02
Brazília történetének legnagyobb bankrablását követték el a hét végén: 150 millió realt, vagyis 13,7 milliárd forintnak megfelelő összeget vittek el Ceara állam egyik tartományi fővárosának, Fortalezának legnagyobb bankjából. A rablást klasszikus recept alapján végzeték: kibérelték a szomszédos házat, és kétszáz méteres alagutat fúrtak a bankig.

A rablók a pénzintézet két méter vastagságú betonfallal és acélhálókkal védett, föld alatti páncéltermébe úgy jutottak be, hogy hónapokkal előbb kibérelték a bankkal szomszédos házat, és onnan négy méterrel a felszín alatt mintegy 200 méter hosszú alagutat fúrtak. A rablásra hétfőn derült fény, amikor a hétvége után újra kinyitott a bank.

A dolgon a rendőrség is csak csodálkozni tudott, ugyanis nem kevesebb, mint 3,5 tonnányi bankjegyet vittek el: csupa 50 realost, amelyeket azért gyűjtöttek össze ilyen nagy mennyiségben, hogy megvizsgálják, alkalmasak-e még a forgalombantartásra.

Egyelőre rejtély, hogy mennyi ideig tartott a rablás, s hogy miért nem reagáltak a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal működő, legkorszerűbb riasztó rendszerek. "Ez kétségtelenül az ország történetének legnagyobb bankrablása, ilyesmit különben csak moziban látni" - mondta Joao Batista Paiva Santana, a szövetségi rendőrség elképedt cearai főnöke.

Nem hazudott: az eddigi brazil bankrabláscsúcs során - 1999 júliusában - egy állig felfegyverzett, húsz fős kommandó a Sao Paolo központjában lévő Banespa bankban ártalmatlanná téve a 15 fős őrséget 39 millió reallal távozott, azaz a mostaniak 111 millióval javítottak a rekordon.