Pongrác
12 °C
23 °C

Három tonnányi pénzt raboltak egy brazil bankból

2005.08.09. 12:02
Brazília történetének legnagyobb bankrablását követték el a hét végén: 150 millió realt, vagyis 13,7 milliárd forintnak megfelelő összeget vittek el Ceara állam egyik tartományi fővárosának, Fortalezának legnagyobb bankjából. A rablást klasszikus recept alapján végzeték: kibérelték a szomszédos házat, és kétszáz méteres alagutat fúrtak a bankig.

A rablók a pénzintézet két méter vastagságú betonfallal és acélhálókkal védett, föld alatti páncéltermébe úgy jutottak be, hogy hónapokkal előbb kibérelték a bankkal szomszédos házat, és onnan négy méterrel a felszín alatt mintegy 200 méter hosszú alagutat fúrtak. A rablásra hétfőn derült fény, amikor a hétvége után újra kinyitott a bank.

A dolgon a rendőrség is csak csodálkozni tudott, ugyanis nem kevesebb, mint 3,5 tonnányi bankjegyet vittek el: csupa 50 realost, amelyeket azért gyűjtöttek össze ilyen nagy mennyiségben, hogy megvizsgálják, alkalmasak-e még a forgalombantartásra.

Egyelőre rejtély, hogy mennyi ideig tartott a rablás, s hogy miért nem reagáltak a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal működő, legkorszerűbb riasztó rendszerek. "Ez kétségtelenül az ország történetének legnagyobb bankrablása, ilyesmit különben csak moziban látni" - mondta Joao Batista Paiva Santana, a szövetségi rendőrség elképedt cearai főnöke.

Nem hazudott: az eddigi brazil bankrabláscsúcs során - 1999 júliusában - egy állig felfegyverzett, húsz fős kommandó a Sao Paolo központjában lévő Banespa bankban ártalmatlanná téve a 15 fős őrséget 39 millió reallal távozott, azaz a mostaniak 111 millióval javítottak a rekordon.