Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bankrablás a Duna Plázában

2009.01.28. 11:08
Szerda délelőtt egy fegyveres férfi kirabolta a Duna Plázában az Unicredit bank fiókját. Reggel egy pénzszállítót ért támadás: az alkalmazott több pénzeszsákot adott át egy fegyverrel fenyegetőző férfinak. A Tolna megyei Medina postáját két álarcos fegyveres rabolta ki, őket nem sokkal később elfogták. Az ORFK adatai szerint tavaly 22 pénzintézetet támadtak meg, idén januárban már hatot.

Újabb bankot raboltak ki Budapesten szerda délelőtt. Ezúttal egy Váci úti bevásárlóközpontban lévő bankfiókot fosztott ki ismeretlen elkövető - közölte a rendőrség.

Az Index információi szerint a Duna Plázában az Unicredit fiókját támadták meg, amelyet Sipos József, az Unicredit Bank kommunikációs igazgatója kérdésünkre megerősített.

Képek a helyszínről

A bankba 10 óra 20 perckor ment be egy fegyveres férfi, és az alkalmazottaktól pénzt követelt, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A bankban ügyfelek nem voltak. A férfi a pénzzel gyalog távozott a bankból. A fegyvert nem használta, a rablás közben nem sérült meg senki, közölte a BRFK.

A rabló 170 centi magas, köpcös testalkatú, 30 év körüli férfi volt, aki sötét baseballsapkát és napszemüveget viselt, az orrát pedig leragasztotta.

A bankfiók a pláza északi részén van, közvetlenül a bejárat mellett. A környéken lévő üzletekben nem láttak, nem hallottak semmit, jelentette a helyszínről az Index tudósítója.

A plázában több biztonsági kamera is működik, a bank bejáratát nem figyeli kamera, legalábbis kívülről nem látszik. A pláza bent nincs lezárva, csak a bankfiókhoz közeli bejárata. A bevásárlóközpontban szabadon lehet mozogni. Tudósítónk jelentése szerint a pláza biztonsági őrei sem láttak semmit.

Szerdán reggel fél nyolckor az egyik pénzszállító cég alkalmazottját támadta meg egy ismeretlen az óbudai Eurocenternél. A támadó fegyverrel kényszerítette a cég alkalmazottját a zsákok átadására. A fegyverét nem használta, a rablás alatt nem sérült meg senki. Azt, hogy pontosan mennyi pénz tűnt el még nem tudni.

Két álarcos, fegyveres férfi szerdán kirabolta a Tolna megyei Medina postáját. A két rablót egy óra múlva elfogták egy rendőrségi ellenőrző pontnál.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly országosan 22, Budapesten 8 "pénzintézet sérelmére elkövetett rablás" történt. Igaz, a korábbi évekkel összehasonlítva 2008 kivételesen nyugodt év volt: 2004-ben például 83 ilyen bűncselekmény történt. (2005-ben 47, 2006-ban 39, 2007-ben 53 pénzintézetet raboltak ki országszerte.)

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány szakmai egyeztetésre hívta a bankszövetséget és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőit a napokban megszaporodott bankrablások miatt - közölte a rendőrség. Az ORFK tájékoztatása szerint az elmúlt napok bűncselekményei számos olyan kérdést vetnek fel, amelyek tisztázásához elkerülhetetlen a szövetségekkel való szorosabb együttműködés, valamint a folyamatos elemző-értékelő munka. A fórumra február első hetében kerülhet sor.

Nincs összefüggés a megszaporodott bankrablások és a gazdasági válság között, véli Münich Iván, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója. A válság nyomán nem az ilyen jellegű bűnözés növekedne, és nem ilyen gyorsan, hiszen "a gondolkodás nem állt át a válságtudatra, az emberek még nem érzik a válságot".

Münich szerint a bankrablásokat profi bűnözők követik el, akik eddig is ebből éltek. "Akkor is megcsinálnák, ha nem lenne válság" - mondta. Szerinte az is kizárt, hogy a bankokat ugyanaz az elkövető rabolta ki. Mivel az utóbbi időben több bankrablás is volt, a média beszámolói pedig ezek sikerességét domborították ki, több követője akadhatott a sikeres elkövetőknek. "Arról ritkábban számol be a sajtó, hogy ebbe bele is lehet bukni" - mondta.

Bankrablások januárban

2009. január 13.

Az óbudai Flórián téri Erste-fiókba ment be egy férfi, lefegyverezte a biztonsági őrt, és egy túszt is ejtett. Őt nem sokkal később elengedte, majd bemenekült egy Miklós utcai panelházba, a rendőrök több órás keresés után sem találták meg.

2009. január 20.

Kecskeméten a Bocskai utcai takarékszövetkezetet rabolta ki egy 170-175 centiméter magas férfi. Egy fehér reklámszatyorba tette a zsákmányt, majd gyalog elmenekült a helyszínről. A rendőrök lezárták a városból kivezető utakat, de nem találták meg a férfit.

2009. január 23.

Ismét egy Erste-fiók volt a célpont, ezúttal a Fehérvári út 168. szám alatti pénzintézetet támadták meg. A rabló a pénzt megkapta és gyalog távozott a helyszínről. A fegyverét nem használta, lövés, sérülés nem történt.

2009. január 26.

Fél 12 körül egy 40 év körüli, erős testalkatú férfi lépett be az Unicredit Bank XI. kerületi, Bartók Béla út 88. szám alatti fiókjába. Szürke baseballsapkát, napszemüveget, fekete dzsekit és sötét színű nadrágot viselt. A rablás idején nem voltak ügyfelek a bankban. A pénzt neki is átadták, gyalog menekült el.

Az Unicredit elleni támadással szinte egy időben egy ötven év körüli férfi kirabolta a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet székesfehérvári, Távírda utcai fiókját. A férfi körülbelül 170 centiméter magas, őszes-barnás bajuszú volt. Barna baseballsapkát viselt, ami a fülrésznél szőrmeborítású volt, lehajtva viselte.