Eleonóra
-1 °C
2 °C

Másfél óránként kirabolnak egy bankot Európában

2006.01.06. 13:43
A képzett és felkészült bankrablók nem riadnak vissza a robbanóanyagok és a nehézfegyverek használatától sem, derül ki Európai Bankszövetség felméréséből.

Az Európai Bankszövetség felméréséből kiderül, hogy kilencven percenként kirabolnak egy bankot, sőt a támadásokban egyre nagyobb arányban alkalmaznak erőszakos eszközöket. Remek példa erre egy két évvel ezelőtti belfasti bankrablás, amikor a pénzintézet egyik munkatársát a támadók túszul ejtették.

A szervezet tanulmányában rávilágított arra, hogy megnőtt a robbanóanyagok és nehézfegyverek használatának aránya is. "A bakrablások száma összességében minimális arányban növekedett. Ami igazán aggasztó, az a támadások módszere és a támadók eszközei. Olyan szervezett bűnözőbandák alkalmaznak erőszakot, akik bármihez hozzáférnek és bármit megszereznek, amire csak szükségük van, legyen az fegyver vagy robbanóanyag" - olvasható a felmérésben.

A tanulmány szerint a bankok így egyre többet fordítanak a biztonságra, ami a rablóknak új kihívásokat jelent. "Mostanáig két jellemző típusa volt a támadásoknak: a szakszerű, azaz a képzett és felkészült támadók, akik nem riadnak vissza akár szélsőséges eszközök használatától sem. A másik csoportba tartoznak azok az amatőrök, akik már egy kisebb összeggel a zsebükben is elégedetten távoznak."

2004-ben összesen 5864 bankrablás történt az EU-ban, Svájcban, Izlandon és Norvégiában.